VojvodinaCafe - Žetva trske po minusu u Belom Blatu
 • Žetva trske po minusu u Belom Blatu

  Možda zvuči neobično, ali u Belom Blatu, nadomak Zrenjanina, upravo je započela jedna žetva - i to trske, koja za žitelje ovog pitomog sela smeštenog u trsticima nadomak čuvenog prirodnog rezervata Carska bara i ribarskog gazdinstva „Ečka“, predstavlja značajan izvor prihoda. Trska se po hladnoći najbolje seče, a poslednji „ljuti mrazevi“ došli su kao naručeni.  Sneg koji je pao imao je i svoju dobru stranu. Napravio je selekciju, pa je svu trsku koja nije valjala slomio, a ostala je samo ona kvalitetna. Srećom, vrlo je malo stabala polomljeno.

  - Nadam se da će proizvodnja biti na nivou prošlogodišnje, dakle između 60.000 i 70.000 kvadrata. I ovog puta najveći deo ići će na nemačko tržište - kaže Mirko Goda, vlasnik firme „Jugotrska“ u Belom Blatu i jedan od vodećih prerađivača trske u Srbiji.

  Za razliku od mnogih zemalja, gde se trska namenski gaji, u Belom Blatu ona predstavlja korovsku biljku. I bez obzira na to što je na banatskom tlu samonikla, baš ovdašnja važi za jednu od najkvalitetnijih! Goda objašnjava da biljka raste od marta do novembra. Onda se čeka dolazak jakih mrazeva da bi isušili trsku, sa koje tada otpada lišće. Posle toga počinje seča i traje do marta ili aprila. Prerađuje se u nekoliko radionica u selu.

  - Proizvodnja i prerada trske nije laka i bez rizika. Njena eksploatacija je složena, a izuzetno je komplikovano izvlačenje sa mesta seče, odnosno žetve. Za to su potrebni dobri uslovi, hladno i suvo vreme. Idealno je kada se zalede bare i ritovi, što je sada slučaj. Pa nema odmora za kosce, koji dnevno mogu da zarade i po hiljadu-dve dinara - ističe Goda.

  Trska se uglavnom seče ručno, uz pomoć alata zvanog đalaska. Vezuje se u snopove, posle čega se prevozi do radionica. Prerađivači, zatim, trsku klasiraju po dužini, te od nje prave krajnji proizvod. Uglavnom štukatur, krovove, suncobrane, paravane i druge trščane artikle.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali