VojvodinaCafe - 71. godišnjica Novosadske racije
 • 71. godišnjica Novosadske racije

  U Novom Sadu se obeležava godišnjica Racije tokom koje su u Drugom svetskom ratu mađarski fašisti 1942. godine pod led bacili najmanje 1.300 Novosađana. Manifestaciji će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič.  Predsednik organizacionog odbora Miroslav Ilić rekao je na konferenciji za novinare da će program početi u podne na Keju žrtava racije, a istog dana u 14 sati na kupalištu "Štrand" biće otkrivena i spomen-ploča žrtvama.

  "Ovaj događaj će svojim prisustvom uveličati Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič, kao i amasadori Izraela Jozef Levi i Mađarske Oskar Nikovic", rekao je Ilić.

  Predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu Vladan Simić izrazio je zadovoljstvo što se ponovo "zajedničkim pristupom i srodnim stavovima obeležava godišnjica Novosadske racije".

  Simić je zahvalio gradonačelniku Milošu Vučeviću što je organizacija tog događaja poverena Eparhiji bačkoj "kao najzaslužnijem čuvaru sećanja na žrtve Racije".

  Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi rekao je da je veoma važno da sećanje na stradale sugrađane bude ispred politike.

  "Obeležavanje Novosadske racije služi da se upozori na to šta se desilo pre 71 godinu i šta može da se desi nedužnim građanima. Jedino nam je stalno podsećanje na to garancija da se najveće stradanje u istoriji Novog Sada više nikada neće ponoviti", rekao je Levi.

  Kako je najavljeno, građanima će se na platou spomenika "Porodica" obratiti gradonačelnik Miloš Vučević, a potom će uslediti komemorativni obred Jevrejske zajednice.

  Nakon toga biće upriličen pomen Srpske pravoslavne crkve, koji će održati episkop bački Irinej, a potom će sa broda biti spušten venac u Dunav.

  Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na žrtve pogroma 21, 22. i 23. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine.

  U Novosadskoj raciji pripadnici mađarske fašističke okupacione vojske su od 21. do 23. januara 1942. godine pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosađana. Prema nekim podacima, ukupno stradalo je preko 4.000 nedužnih ljudi, među kojima najviše Srba i Jevreja.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali