VojvodinaCafe - Najstariji brica u Novom Bečeju radi i sa 82 godine
    • Najstariji brica u Novom Bečeju ima 82 godine

      Ni 82 leta nisu prepreka Vujadinu Blažinu da prima mušterije u svom starom berberskom salonu „Medenjača“ jer mnogi Novobečejci svakodnevno svraćaju više zbog majstora nego zbog šišanja. Za "Blic" kaže da je imao 13 godina kada je upisao berbersku školu, a zanat se tada nije mogao izučiti za tri godine kao danas.



      - Nekada berberi nisu samo šišali, izvodili su i hirurške zahvate. Spaljivao sam badavice na koži, a praktikovao sam i drevnu veštinu puštanja krvi da bi se smanjio bol - kaže stari majstor.

      Ta vremena su prošla, a Vujadin u ovoj radnji od 1957. godine isključivo šiša i brije, a mušterije tvrde da je, ne samo najstariji već i najbolji berber u Novom Bečeju i okolini.

      Iako je već 22 godine u penziji, voli da radi i ne planira da prestane.

      - Zdrav sam, na nogama sam, i dok je tako, neću se odreći rada. Ja da ne radim, možda bih već sutra umro. Ne mogu da zamislim da ne dođem u salon čim ustanem jer ovde mi je zabavnije nego kod kuće. Kada me lekari pitaju šta je tajna dobrog zdravlja, ja im kažem da ne pušim, ne pijem, stalno radim i neprekidno pričam s mušterijama. Nema boljeg leka od dobrih mušterija. Svakodnevno druženje, šale i razgovori su mi najdraža zarada i žao mi je samo što nema ko da me nasledi jer, pored sina i dva unučeta, zanat nema ko da nastavi - kaže Vujadin.

      Šišanje u berberskom salonu „Medenjača“ košta 150, a brijanje 100 dinara. Vujadin nije sačuvao stare alate, ali za brijanje mušterija koristi isključivo starinski sapun.

      - Sve moje mušterije imaju finu kožu jer je sapun ne masti - tvrdi stari majstor.

      Nema dobre berbernice bez novih gradskih vesti, duhovitih dosetki i slika lepih žena na zidovima.

      - Kod mene u radnji ima za svakog ponešto, i zato na šišanje dolaze sve generacije. Nekad su zbog kratke frizure znale da svrate i dame, ali sada je grad pun ženskih salona pa je moja berbernica samo muško ćoše, u koje rado zalazi svaki Novobečejac.
      Komentara 2 Komentara
      1. Avatar od  sudija
        sudija -
        Mozete napraviti intervju sa Djurom bricom iz Backe Palanke sa Sinaja. Mislim da je i on tih godina a jos uvek dobro radi.
      1. Avatar od  sudija
        sudija -
        Citat sudija kaže: Pogledaj poruku
        Mozete napraviti intervju sa Djurom bricom iz Backe Palanke sa Sinaja. Mislim da je i on tih godina a jos uvek dobro radi.
        Odlican predlog !

        Cika Djura Dubovski(BERBER), zivi u ul.Ranka Sipke-21 400 Backa Palanka.

        To je LEGENDA od coveka a zanat drzi u malom prstu,sve te godine.Mladi mogu da mu pozavide na energiji,saljivosti i uostalom uvek je interesantno kad se dodje u njegovu berbernicu.SVAKA MU CAST I NEMA MU RAVNOG,TAKAV SE NECE VISE RODITI!

        Pozdrav svima u redakcijia ali i cika Djuri!!!
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)