VojvodinaCafe - Bankrot četvrte mini Jugoslavije
 • Bankrot četvrte mini Jugoslavije

  Predsednik i vlasnik četvrte Mini Jugoslavije u Subotici Blaško Gabrić ostaće bez dela imanja koje je nazvao Srbija i Makedonija ako sud ne uvaži njegov prigovor na procenu banke kojoj je kao žirant dužan oko pet miliona dinara. Najveće okupljalište jugonostalgičara Gabrić je osnovao pre 11 godina.  Pre tri godine je, odlazeći u penziju, dao u zakup poznaniku štampariju na delu Mini Jugoslavije i pristao da bude njegov žirant. Za garanciju je dao 355 kvadrata imanja, ali banka na ime duga potražuje 1.250.

  - Banka je održala licitaciju za koju niko nije bio zainteresovan. Osporio sam prodaju celog objekta, a nemam ništa protiv da mi uzmu 350 kvadrata. Uložio sam prigovor da procena nije po dogovoru jer traže objekat i lanac zemlje, i nisu mi dozvolili da isplatim dug na rate. Dao bih bez reči prizemlje prvog objekta koje je uknjiženo, a drugom građevinskom dozvolom sam izgradio još oko 600 kvadrata koji nisu uknjiženi, ali žele da prodaju oba objekta - kaže Gabrić.

  Iz svih krajeva bivše Jugoslavije nude pomoć, ali Gabrić smatra da nije fer da sakuplja dobrovoljne priloge da bi spasao svoju državu i isplatio banku.

  - Ako uzmu ono što sam dao kao garanciju, Mini Jugoslavija neće biti okrnjena. U suprotnom će mi Srbiju i Makedoniju zbrisati iz Juge, ostaće samo mali deo Srbije, Bosna, Crna Gora, Slovenija i Hrvatska - kaže Gabrić.

  U Mini Jugoslaviju turisti i dalje dolaze. Gabrić je ponudio lokalnoj samoupravi da preuzme brigu o 3,5 hektara parka jer od penzije ne može da ga održava.

  - Mogli bi da zaposle ljude i ulože u atrakciju za turiste - kaže Gabrić.

  Nema para da napuni Jadran

  U Mini Jugoslaviju ulazi se kroz „Vardarsku dolinu“. U Srbiji su bina, toaleti, kuhinja i polovina stolova, a druga polovina je u Bosni. U Sloveniji su Triglav, fudbalski i odbojkaški tereni. U Hrvatskoj sam iskopao Jadransko more, ali nemamo para da ga završimo. Zamišljeno je da voda bude do kolena i da posetioci mogu sesti na Brač, Hvar. U Crnoj Gori je parking - kaže Gabrić.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali