VojvodinaCafe - Počinje izmuljavanje Palićkog jezera
 • Počinje izmuljavanje Palićkog jezera

  Vlada Vojvodine i Grad Subotica zajedno će obezbediti 75 miliona dinara za izgradnju velike kasete za odlaganje mulja iz Palićkog jezera, najavio je pomoćnik gradonačelnika Subotice Nebojša Janjić. On je u izjavi novinarima precizirao da su pokrajinski sekretarijat i Gradski fond za zaštitu životne sredine obezbedili sredstva za izgradnju velike kasete za odlaganje mulja u trećem sektoru jezera.  "Posle loših vesti koje su nas zadesile prošle godine, a tiču se ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine i prekida realizacije ugovora koji je postojao između tog fonda i preduzeća Park Palić i daljeg neispunjavanja obaveza od strane republike, naišli smo na razumevanje u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine", rekao je Janjić.

  On je dodao da će radovi početi ove godine, a da će Grad Subotica po pitanju samog izmuljavanja biti u kontaktu sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kako bi eventualno, preko Javnog preduzeća Vode Vojvodine, bile angažovane mašine za te radove.

  Izmuljavanje Palićkog jezera usvojeno je kao rešenje za spašavanje biljnog i životinjskog sveta u jezeru nakon katastrofalnog pomora ribe od pre par godina. Ono je i jedan od bitnih preduslova za razvoj turizma.

  Urgentna mera nakon pomora ribe bila je osposobljavanje kanala Tisa - Palić i upumpavanje sveže vode u jezero, kao i postavljanje aeratora - uređaja koji upumpavaju kiseonik u vodu.

  Još jedno od rešenja za spas jezera jeste i prečistač otpadnih voda, koji od marta meseca prošle godine radi punim kapacitetom i prerađuje sve štetne materije pre ispuštanja u samo jezero.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali