VojvodinaCafe - Odron preti manastiru Beočin
    • Odron preti manastiru Beočin

      Potporni zid iznad konaka i crkve manastira Beočin, zidan u 18. veku, se obrušio, a brdo iznad manastira samo što se nije srušilo i zatrpalo ovu svetinju. U decembru 2011, od kada je ovaj zid počeo da puca i da se pomera prema manastiru, sestrinstvo živi u strahu, bojeći se da se brdo sa hiljadama tona zemlje i kamena ne obruši na njih.



      - Nas 20 monahinja svakodnevno živimo u strahu. Potporni zid, koji drži fruškogorsko brdo, pukao je odjednom upravo kod konaka, koji se gotovo naslanja na ovaj zid. Tražimo da se ovo hitno reši, kako kiše i bujice ne bi ubrzale klizanje brda, što bi bila katastrofa za konak i crkvu - govori nam zabrinuto igumanija Ekatarina, koja je još pre dve godine upozoravala da će stari potporni zid popustiti i da će doći do ovoga.

      - U to vreme majstori su nam tražili pet miliona dinara da sagrade nov zid, ali mi te pare nismo imale, pa su nam rekli da čekamo konkurs za dodelu sredstava. Međutim, od tada do danas sve je ostalo na dogovoru i ništa više - kaže igumanija.

      Inače, potporni zid je dug oko 15 metara, od krajnje tačke konaka udaljen je nešto oko pola metra, dok je od crkve posvećene Svetom Vaznesenju Gospodnjem udaljen manje od deset metara. Deo potpornog zida, odmah do konaka, srušio se iznenada, uz huku i lomljavu, pre nekoliko noći. Zasada je srušeno oko tri metra zida i stalno se pomalo obrušava.

      - Taj zid je star, podignut je bez cementa, samo od kreča i kamena. Mi smo iznad njega, na brdu, zasadile drveće i šiblje da učvrsti zemljište. Međutim, čim počnu kiše, topljenje snega, videli smo kako se zid krivi i pomera prema dvorištu manastira. Ništa ne pomaže - kaže igumanija.

      Prošle godine, zbog velikih suša brdo je mirovalo. Međutim, čim su počele kiše i nedavno se otopio sneg, zid je odmah pukao i brdo krenulo prema dvorištu.

      Još 2011. godine iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada su obećavali da će sanacija na ovom objektu početi prošlog proleća, međutim to je izostalo.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      8-6 (rezultat upiši slovima)