VojvodinaCafe - Sremcima prevoz skuplji od presude
    • Sremcima prevoz skuplji od presude

      Za 324.000 žitelja Srema put do najbližeg suda predstavlja pravu moru. Samo za putovanje i do stotinu kilometara udaljenog jedinog u Sremu, Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici, okrivljeni često moraju da izdvoje više novca nego što je vrednost predmeta sporenja. Zato kao ozebao sunce, očekuju reformu reformisanog pravosuđa i najavljeno vraćanje sudova u opštinska sedišta Šid, Rumu, Staru Pazovu i Sremsku Mitrovicu.



      - Aman, ljudi misli li neko na obične građane kada donosi odluke. Umesto pomoći, imamo samo grdne muke kada treba obaviti nešto u sudu - pisao je primedbe i obrazlagao Ministarstvu pravde Nikola Đukić iz Beške, mesta udaljenog sedamdesetak kilometara od najbližeg mu Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici.

      Sudskom reformom ukinuto je sedam opštinskih sudova u Sremu i formiran samo jedan - Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici. Građani nisu shvatili šta to znači, sve dok nisu imali potrebu da posete sud, bilo u svojstvu tužitelja, okrivljenog, ili svedoka. Put do sudnice jedinog osnovnog suda postajao je prava muka. Onima iz najudaljenijih mesta, poput opština Šid, Inđija, Stara Pazova i Pećinci, bukvalno treba dva dana putovanja. Jer, najudaljenija mesta Beška, Čortanovci, Belegiš, Surduk, Ogar, Donji Tovarnik imaju izuzetno slabe saobraćajne veze sa Sremskom Mitrovicom. Železničkog saobraćaja nema, a autobusom treba obaviti najmanje tri presedanja, kako bi se stiglo do suda. Zato su mnogi bivali nenajavljeni gosti rođacima u Sremskoj Mitrovici, kod kojih bi prespavali, da bi ujutru, sabajle, na sud.

      Kako je vreme odmicalo, problem odlaska do suda je postajao sve veći. Pošto su "dopisivanja" sa Ministarstvom pravde ostajala bez odgovora i od te prepiske bila je slaba vajda, lokalna administracija najčešće je samo "slegala ramenima" i oglašavajući se nekompetentnom. U znak protesta, mnogi su bojkotovali sudske pozive, pa je dolazilo do prinudnog privođenja uz pomoć policije. Uviđajući narastajući problem, jedino je opština Ruma priskočila u pomoć, obezbeđujući svima besplatan autobuski prevoz do suda u Sremskoj Mitrovici.

      - Već prvih mesec-dva po reformi sudstva i ukidanjem Opštinskog suda, uočeni su propusti. Zato smo zatražili preispitivanje odluke i povratak suda koji pokriva teritoriju sa više od 60.000 stanovnika. Posle odgovora iz Ministarstva pravde, da o tome odlučuje Skupština Srbije, nastao je tajac. Najavom nove reforme, imamo saznanja da će sud, ipak, biti vraćen - očekivanja su građana i Dragana Kardaša, zamenika predsednika opštine Ruma.

      Pored građana i lokalnih političara neslaganje sprovedenom reformom izrazili su i advokati. U pismu upućenom ministru pravde, pre dve godine, advokati iz Inđije, Rume i Stare Pazove upozorili su na zanemaren ekonomski momenat znatnim povećanjem troškova kako njihovih, tako i klijenata koje zastupaju na sudu.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)