VojvodinaCafe - Nastavak izgradnje Subotičkog pozorišta
    • Nastavak izgradnje Subotičkog pozorišta

      Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine uložiće ove godine 150 miliona dinara za nastavak izgradnje i rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, najavio je direktor ovog fonda Nebojša Malenković. U izjavi novinarima nakon sastanka s gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem i direktorkom Narodnog pozorišta Ljubicom Ristovski, Malenković je rekao da je dogovoreno da se radovi nastave i izradi novi projekat koji će biti usklađen sa trenutnom finansijskom situacijom.



      - Fond za kapitalna ulaganja i grad Subotica žele da pronađu rešenje za nastavak realizacije ovog i za Suboticu i za Vojvodinu i za Republiku Srbiju izuzetno značajnog projekta i objekta. Paralelno sa izvođenjem radova teći će i izrada projektno-tehničke dokumentacije koja bi trebalo da pruži i jasnu viziju koliko novca treba angažovati do kraja realizacije ovog projekta - rekao je Malenković.

      Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je rekao da je na sastanku dogovoreno da se u naredne tri godine, preko Fonda za kapitalna ulaganja, iz budžeta AP Vojvodine obezbedi 500 miliona dinara da bi se projekat Narodnog pozorišta konačno i završio.

      - Već početkom ovogodišnje građevinske sezone krenućemo sa radovima na zaštićenom, starom delu Narodnog pozorišta. U međuvremenu, radiće se novi projekat. Naša obaveza je da on bude prilagođen trenutnoj finansijskoj situaciji grada, pokrajine i republike, vremenu u kome živimo i realnim potrebama grada kada je u pitanju kulturni program. Naša zajednička ideja je da u naredne tri godine Subotica konačno dobije ovako značajan objekat - rekao je Dulić.

      Ruši se gornji sprat, fasada u duhu neoklasicizma

      Kako je rečeno novinarima, prema idejnom rešenju rušiće se gornji sprat prema Korzou i Trgu slobode. Površina objekata će, umesto dosadašnjih 16.000 metara kvadratnih, biti smanjena na oko 10.000 metara kvadratnih.

      Predloženo je da objekat ima veliku i malu salu i da komercijalni prostori budu okrenuti prema Korzou i Trgu slobode. Fasada će biti izgrađena u duhu neoklasicizma, a binska kula nad velikom i malom dvoranom zadržaće postojeću visinu.

      Zgrada Narodnog pozorišta u Subotici, stara 150 godina, srušena je 2007, uprkos protivljenju velikog broja arhitekata, UNESKO-a i peticije koju je potpisalo 5.000 Subotičana.

      Ugovor o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta prethodno su potpisali tadašnji gradonačelnik Subotice Geza Kučera, tadašnji ministar kulture Dragan Kojadinović i predsednik tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić. Vrednost radova je procenjena na 25 miliona evra.

      Dolaskom svetske ekonomske krize 2008. godine radovi su usporeni, da bi kasnije bili potpuno obustavljeni. Zgrada Narodnog pozorišta nalazi se u centru Subotice i podignuta je 1854. godine, prema projektu Janoša Škultelija.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)