VojvodinaCafe - Posao sa UAE podiže cenu zemljišta
 • Posao sa UAE podiže cenu zemljišta

  Cena poljoprivednog zemljišta u Vojvodini drastično je porasla, tako da, umesto 8.000 pre pola godine, hektar sada košta 15.000, pa čak i 20.000 evra. Kao glavni razlog cenovnog buma vojvođanskih oranica, agroekonomista Milan Prostran vidi činjenicu da se sve više približava dan kada će biti moguće da u Srbiji zemlju kupuju stranci.  Mnogi sada, tvrdi on, kupuju zemlju koju će, kada dođe momenat, moći da je prodaju zainteresovanim strancima. Takođe, jasno je da su u vreme krize bogati ljudi spremniji da ulažu u proizvodnju hrane jer je jasno da će taj vid biznisa uvek biti isplativ.

  "Na dupliranje cene hektara utiče, sigurno, i najava države da će, posle potpisivanja sporazuma s partnerima iz Emirata, biti na prodaju ponuđeni i ostali kombinati iz Vojvodine", kaže za „Blic“ Prostran.

  Sekretar Udruženja poljoprivrednika u Privrednoj komori Vojvodine Đorđe Bugarin veruje da zemljište, kao nacionalno blago, ne bi trebalo prodavati.

  "Mislim da nijedna država ne treba da prodaje strancima poljoprivredno zemljište, s obzirom na to da je ono ograničeni resurs i da treba da bude u funkciji razvoja poljoprivrede", tvrdi Bugarin.

  Prodaje zemljišta strancima sakrivenih iza navodno domaćih kupaca ima i sada. Iza tih poslova su uglavnom kompanije iz Hrvatske, Mađarske i Italije.

  Te zloupotrebe sprečiće Zakon o poljoprivrednom zemljištu, čija je izrada još traje, a koji će biti donet sredinom godine, kaže direktor Uprave za zemljište u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Knežević.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali