VojvodinaCafe - VMC u Petrovaradinu otvoren i za civile
 • VMC u Petrovaradinu otvoren i za civile

  Vojnomedicinski centar u Petrovaradinu postaje gradska bolnica opšteg tipa. Posle 226 godina, Vojna bolnica može da prima i civilne pacijente, sa uputom izabranog lekara. Potpisivanjem ugovora sa Fondom za zdravstveno osiguranje, Vojna bolnica u Petrovaradinu ušla je u mrežu zdravstvenih ustanova Vojvodine, a Novi Sad je, praktično, dobio gradsku bolnicu opšteg tipa.  - U Vojnomedicinskom centru, kao ustanovi sekundarnog nivoa, mogu da se urade dijagnostičke pretrage na rendgenu, imamo novi mamograf, dva nova ultrazvuka, savremenu laboratoriju, gde se mogu uraditi tumor markeri, hormoni, klasična laboratorijska pretraga (biohemija, urin i slično) - objasnio je načelnik Vojne bolnice pukovnik dr Bratoljub Brkljača. - Pošto smo vojna ustanova, imamo razvijenu opštu hirurgiju, i ono što se u Vojvodini najduže čeka, a to su operacija kile, žuči i druge operacije iz opšte hirurgije.

  U ovoj ustanovi će svi Vojvođani sa uputom, moći da urade hirurške intervencije iz oblasti ortopedije, urologije, ginekologije, oftalmologije i fizijatrije. Moći će da se leče i kod kardiologa, nefrologa, gastroenterologa i neurologa, a na raspolaganju su im i usluge neuropsihijatra.

  Ono što najviše zanima pacijente je to na koji način će moći da dobiju uput izabranog lekara. Pacijenti bi, naime, objasnio je dr Brkljača, trebalo da sami zatraže od svog lekara da im da uput za specijalistu, neku intervenciju ili drugu dijagnostiku ispiše za Vojnu bolnicu, kako bi se izbegle velike gužve na drugim klinikama.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali