VojvodinaCafe - Sremci kupe čeljust, pa optuže pse
 • Sremci kupe čeljust, pa optuže pse

  Iako zvuči morbidno, novi način prevare kao da je zaživeo u Sremu. Najčešće čeljustima kupljenim na buvljacima, dovitljivi prevaranti “ujedu” sami sebe, uglavnom za nogu ili ruku, pa oputužujući za to pse lutalice, trče u opštinu po odštetu. Lekari su nemoćni da brzo utvrde da li je reč o stvarnom ujedu psa, a u cilju sprečavanja zdravstevnih problema “žrtve”, intervenišu i izdaju potvrdu o ujedu, prenose "Novosti".  Opštine su prinuđene na neposrednu nagodbu i pojedinačnu isplatu od 110.000 do 160.000 dinara kako bi se izbeglo mnogo skuplje sudsko sporenje. Tako su samo prošle godine sremski kerovi “izujedali” opštinske budžete za oko 50 miliona dinara.

  - Znamo za tu najnoviju “boljku” i prevaru. Ali, ostajemo nemoćni. Iz godine u godinu, moramo sve više da izdvajamo novca za obeštećenje i pored preduzetih mera za uklanjanje pasa lutalica sa ulica - otkriva Dragan Kardaš, zamenik predsednika opštine Ruma, dodajući da se traže načini kako bi se doskočilo prevarantima.

  Kada su videli da opštine bogovski isplaćuju za ujede pasa lutalica, Sremci su batalili motiku i započeli novi lakši “medicinski” biznis. Sve je krenulo iz Rume od dovitljivih meštana, za čiji “patent” se ubrzo pročulo i u drugim sredinama, pa su ga rado preuzeli i u Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Staroj Pazovi i Šidu.

  Nisu ostali imuni na laku i sigurnu paru ni oni iz Iriga i Pećinaca. Fora je ujesti samog sebe najčešće za nogu, a može i za ruku i zatim brže-bolje otrčati kod lekara po potvrdu o povredama. Lekarima se saopštava kako su rane nastale od ujeda psa na ulici. Za “patent” samopovređivanja najpre su na buvljacima kupovane čeljusti, napravljene od čvrste plastike. Pošto plastika nije davala dovoljno duboke rane, a kako bi ujedi bili što ubedljiviji, prešlo se na korišćenje pravih psećih zuba, pošto bi se prethodno iskuvala cela glava. Kada je novotarija “upalila” i glatko prošla nekoliko lekarskih kontrola, novi “biznis” je procvetao.

  - Na prvi pogled teško je utvrditi od čega su rane nastale - priznaje lekar u Sremskoj Mitrovici, pravdajući intervenciju i izdavanje potvrde. - Bolje da odmah reagujemo, nego da zakasnimo. Moramo da verujemo pacijentu kada kaže od čega su rane nastale. Hitno dajemo tetanus radi sprečavanja komplikacija, ukoliko se radi o ujedu besnog psa.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali