VojvodinaCafe - Najmlađim Vojvođanima čaj umesto mleka
 • Najmlađim Vojvođanima čaj umesto mleka

  Pometnja oko mlečnih proizvoda se ne stišava i zbog toga su direktori većine vojvođanskih vrtića odlučili da ipak do daljeg izbace mlečne proizvode iz obroka. Kažu da će sačekati rezultat svih analiza, a potom konsultovati i roditelje mališana pre nego naruče nove količine ovih proizvoda, prenosi "Blic".  - Obustavili smo nabavku i isporuku mleka i svih mlečnih proizvoda deci u u svih 19 predškolskih objekata na području grada. Ishranu dece već smo organizovli na drugačiji način, kao i pripremu svih 5.400 obroka - kaže Slavica Dedić, nutricionista u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin.

  Mleko je ukinuto i u svim vrtićima mitrovačke predškolske ustanove “Pčelica”, a direktorka bečejskog vrtića “Labud Pejović“ Agdolna Ferenc kaže da je zatražila od firme koja ih snabdeva mlekom da im dostave rezultate provere svojih proizvoda.

  U senćanskim dečjim ustanovama koje pohađa 720 dece mleko „obogaćeno“ aflatoksinom nije izazvalo veliku zabrinutost.

  - Ustanova ima potpisan ugovor o snabdevanju mlekom sa mlekarom iz Novog Miloševa, a protekle nedelje od njega je za decu spravljan sutlijaš - objašnjavaju u ovom vrtiću.

  Njihove komšije u Čoki su ipak odlučili da iz menija izbace mleko dok se situacija ne razjasni. Direktorka Zorica Smiljanski kaže da im niko nam ništa tim povodom nije savetovao, niti preporučio.

  Za povlačenje mleka odlučili su se i u apatinskim vrtićima.

  - Povukli smo mleko iz obroka koji dajemo deci na svoju ruku. Nismo dobili niakakvo upustvo nijedne institucije niti državnog organa da to uradimo - rekla je Biljana Mandić, direktorka apatinskog vrtića “Pčelica”.

  Za pripremu 8.000 obroka svakodnevno, doručak, ručak i užinu za oko 3.000 mališana koji pohađaju Predškolsku ustanovu „Našu radost“ u Subotici od juče se ne koristi mleko.

  Nutricionista u Žužana Osvald kaže da su po novom jelovniku daca umesto testa s sirom ručala testo s makom i da se mleko do daljeg neće koristiti ni prilikom pripreme kolača ili variva u koja se obavezno do sada stavljalo.

  Poput drugih ustanova u kojima se organizuje kolektivna ishrana PU „Naša radost“ će imati gubitke jer je, na primer, zamenom sira za mak, više desetina kilograma tog mlečnog proizvoda završilo na otpadu.

  Ni somborski mališani u vrtićima neće dobijati mleko sve dok ne stignu rezultati dodatnih analiza, a isto će postupiti i nadležni za ishranu dece u vrtićima i školama u Odžacima.

  - Prestali smo deci da dajemo mleko i ta odluka ostaće na snazi u svim našim ustanovama sve dok ne dobijemo zvanične i tačne podatke sa svim potrebnim papirima i dozvolama o tome koje mleko nije štetno - kaže Zlata Ožegović, direktorka vršačkih predškolskih ustanova.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali