VojvodinaCafe - Subotičani se protive rušenju kuća u centru
 • Subotičani se protive rušenju kuća u centru

  Stajući na stranu nekoliko hiljada nezadovoljnih građana, koji se već duže vreme bore protiv Plana generalne regulacije užeg gradskog jezgra kojim je predviđeno rušenje brojnih kuća i izgradnja višespratnica, subotički odbor Saveza vojvođanskih Mađara podneo je u petak zahtev Skupštini grada da obustavi izradu plana i razreši dužnosti Komisiju za planove, na čijem čelu je Nebojša Janjić, a koja treba da usvoji sporan akt.  Predstavnici SVM pozvali su i druge koalicione partnere, ali i opozicione stranke, da ih podrže i da im se pridruže i ne dozvole da se radi na štetu građana i da grad izgubi svoj autentičan arhitektonski izgled. Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, SVM je odlučan i na radikalnije poteze, kao što je istupanje iz velike gradske koalicije.

  - Plan je naišao na otpor i građana i stručne javnosti, on je suštinski problematičan i zato ne želimo da se dalje prepravlja i šminka, već da se izradi novi, koji neće uništavati arhitektonsko nasleđe - ističe Jene Maglai, predsednik GO SVM. - Takođe, tražimo da se raspusti Komisija za planove i da se za nove članove imenuju stručna i nestranačka lica, koja će biti zadužena za stručnu kontrolu planskih dokumenata. Svesni smo da će ovaj naš potez možda uticati na situaciju u koaliciji, ali se nadamo da će i druge stranke imati sluha za naš predlog.

  Borba građana da ospore ili bar preinače Plan generalne regulacije centra grada traje već nekoliko meseci. Prvobitno je bilo reči da će se rušiti oko 1.065 kuća, kako bi se izgradile ulice i zgrade, ali se od tog broja odustalo. Građanima, međutim, sada niko nije rekao koliko kuća je predviđeno za rušenje i koji su to objekti.

  - Zahtevamo da se svaki vlasnik kuće obavesti individualno, pismenim putem, ukoliko mu je kuća predviđena za rušenje, a iz ovog plana se vidi da je više stotina kuća neophodno eksproporisati da bi se on realizovao - kažu u udruženju ”Ne rušite Suboticu”.

  Pokušavajući da smire uzavrelu atmosferu, Zavod za urbanizam i Direkcija za izgradnju poručuju građanima da nema mesta strahu da će ostati bez svojih kuća.

  - Predloženim planom postojeće porodične - stambene kuće ne ruše se ukoliko je na njihovom mestu planirana višespratnica, već samo ako se na to odluče vlasnici, odnosno, ako odluče da je to u njihovom interesu - navodi se u saopštenju. - Za potrebe izgradnje višespratnica grad nema zakonskog osnova da otkupljuje porodične kuće. Niko ne sme građane da natera da prodaju svoje kuće i parcele ako to sami ne žele! U minimalnom broju slučajeva, kada je reč o izgradnji objekata od javnog značaja, grad može da pristupi otkupu kuća uz pravednu novčanu isplatu vlasnika.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali