VojvodinaCafe - Najpoznatije novosadske reči i izrazi
 • Najpoznatije novosadske reči i izrazi

  Reč gari najpoznatija je, a ujedno i "najnovosadskija" reč. U anketama postavljenim na 021 medijima (sajt, radio, FB) ili putem sms-a, više hiljada Novosađana izabralo je ili su sami predlagali najpoznatije novosadske reči (žargone), izraze ili nazive. Za reč gari glasalo je više od 50% anketiranih.  Četvrtina njih smatra da se samo u Novom Sadu kaže Dunaaavska, svaki deseti ocenjuje da je picigen autohtona novosadska igra pa samim tim i naziv igre, a potom se ređaju gornjak, zjuuu, najo, piše 021.rs.

  Pobednički žargon ima i svoje izvedbe - gariša, gadru, gares, itd. Kada neko iz Novog Sada u Beogradu nekog pita: Hej gari, znaš li gde je ta i ta ulica, ovaj mu odgovori - misliš ortak? I zaista, svi se slažu da je gari tipičan novosadski izraz za drugara, ortaka, nekog nepoznatog.

  Gari je dobio i pesmu, posvetili su mu je momci iz nekadašnjeg lokalnog benda UMT.

  Druga, ali takođe ubedljivo pozicionirana na listama je reč gornjak. Kako je to plastično objasnio jedan slušalac Radija 021 "gornjak predstavlja visoko pozicionirani odevni predmet modne linije Levi Strauss i čist novosadski lokalizam". Ipak, ova reč se tako izgovara i u drugim gradovima Vojvodine. Ostali bi rekli teksas jakna, kao i prodavci takvih jakni.
  Postoji još jedna jakna, devedesetih izuzetno popularna, koja ima svoju, novosadsku izvedbu imena. Uglavnom je poznata kao spitfajerka, a u Novom Sadu kao kombat.

  Specifičan je i naziv za igru lopticom u plićaku koju Novosađani igraju na Štrandu - picigen. Stariji nam tvrde da je nastao na Štrandu 70-ih, a potom prenet u Omiš odakle se raširio do splitskih Bačvica. Ipak, ta igra u dalmatinskim krajevima postoji najmanje čitav vek i tamo se zove picigin. Jedino nije poznato od kad se tačno tako zove.

  Evo šta još Novosađani smatraju da je baš, baš njihovo:

  Najo, cava, lačo, prce, lomprc, vozdra/ćozdra, điđan, kambeza, đido loma, kvrce, Đava, preterano, lucprda, luftika, mamara, gracki porez, grackiranje, peratonica, bratora, najdža, indeks (za sendvič), džojus, slajbe, mosa-loma, patos, šlajmara, bracika, ćere, ladno, e moji zijani, braćala, di si, nema na coce, fala, sunja (semenke), zjuuuu, itd.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali