VojvodinaCafe - Ponovo aktuelno osnivanje Banatskog univerziteta
 • Ponovo aktuelno osnivanje Banatskog univerziteta

  U Zrenjaninu je ponovo pokrenuto pitanje formiranja banatskog univerziteta i namera je da se prazna kasarna u naselju Mala Amerika nameni za projekte visokog obrazovanja. Vladajuća koalicija, čiju okosnicu čine SNS i SPS, odbila je, međutim predlog Božane Vukadinović, odbornice LSV, ali je podrška stigla iz Banatskog udruženja književnika i čelnika ovog udruženja Ivana Danikova.  - Suština priče koju smo započeli još 2002. godine jeste da mlade ljude zadržimo u ovoj sredini, da se snize troškovi njihovog studiranja, da visoko obrazovanje bude svima dostupno. O svemu je pripremljen i elaborat u kojem se ukazuje na uslove koji postoje za realizaciju ideje. Stožer univerziteta bili bi Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ i Visoka škola strukovnih studija, ali bi se osim Zrenjanina uključila i druga banatska mesta, pre svega Kikinda i Vršac. Možda je obrazovanje najpogodnije da bude dobar primer decentralizacije i snažnog razvoja u sredinama van jačih centara - objašnjava Božana Vukadinović, inače i sama student.

  - Univerzitet treba da bude banatski ne samo po imenu, već i suštinski, što znači da treba objediniti banatske fakultete, okupiti profesore iz regiona koji predaju u Beogradu, Novom Sadu, inostranstvu i dati im šansu da ovde prenose znanje - objašnjava Ivan Danikov, uz napomenu da univerzitetu treba dati na raspolaganje zapuštene kasarne u neposrednoj blizini zrenjaninskih fakulteta.

  A na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, jednom od temelja budućeg univerziteta, odmereno kažu da treba biti oprezan pri izboru rešenja.

  - Da bi se osnovao Banatski univerzitet, treba ispuniti mnogo uslova, formalnih i suštinskih, od broja fakulteta, profesora, objekata, infrastrukture i još mnogo toga. A najvažnije je da studenti budu zadovoljni diplomom koju dobiju, njenom jačinom i renomeom i prepoznatljivošću - ističe Dragana Glušac, prodekan za nastavu.

  - Mladi se upisuju na Tehnički fakultet u Zrenjaninu upravo zbog toga što dobijaju diplomu Novosadskog univerziteta.

  - Sada nije ni vreme, niti grad ima kapaciteta da preuzme na sebe ogromnu odgovornost separiranja u odnosu na Univerzitet u Novom Sadu - kategoričan je gradonačelnik Ivan Bošnjak.

  - Možda će pre biti realizovana ideja koju inicira NIS da se ovde stvore uslovi za studije istraživanja i eksploatacije nafte. Praznu kasarnu u Maloj Americi namenićemo za projekte obrazovanja i gde je nekada bilo dve hiljade vojnika, biće toliko akademaca. Planiramo da u Zrenjaninu bude kampus - ističe Bošnjak.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali