VojvodinaCafe - Rasprava u Ustavnom sudu o Statutu Vojvodine
 • Rasprava u Ustavnom sudu o Statutu Vojvodine

  Javna rasprava povodom spornih ustavnopravnih pitanja, odnosno o predlogu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Statuta AP Vojvodine, biće održana 21. maja u Ustavnom sudu Srbije (USS), saopšteno je iz USS. Na javnu raspravu pozvani su predstavnici poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica i Nova Srbija, koje su podnosioci tog predloga pred USS.  Kako je navedeno na internet stranici USS, pozvani su i predstavnik podnosioca inicijativa - Udruženja za zaštitu ćirilice srpskog jezika “Ćirilica”, podnosilac te inicijative iz Subotice, zatim predsednik Odbora za propise Skupštine AP Vojvodine, kao i predstavnik Skupštine Srbije.

  Na javnu raspravu pozvani su i predstavnici stručne javnosti, prof. Pravnog fakulteta u Univerziteta u Beogradu Ratko Marković, prof. Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Novom sadu Marijana Pajvančić, prof. Pravnog fakulteta u Nišu Irena Pejić, prof. Fakulteta za državnu upravu i administraciju Megatrend univerziteta Vladan Kutlešić.

  Poziv je upućen i profesorima Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu Bogoljubu Milosavljeviću i Violeti Beširević, vanrednom prof. Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogeradu Vladanu Petrovu, vanrednim profesorima Fakulteta za pravne i poslovne studije “dr Lazar Vrkatić” u Novom Sadu Tamašu Korhecu i Petru Teofiloviću.

  Na javnu raspravu pozvani su i docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tanasije Marinković i docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Svetozar Čiplić, navedeno je na sajtu USS.

  Ocenu USS o 49 odredbi Statuta Vojvodine tražili su poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije krajem 2009. godine a, kako je ranije objavljeno, o tom predmetu su radi razjašnjenja spornih ustavnopravnih pitanja održane tri pripremne sednice i spremljen referat za javnu raspravu.

  USS je prošle godine proglasio neustavnim 23 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, a inicijatori i tog predloga bili su poslanici DSS i NS.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali