VojvodinaCafe - Sterijino pozorje od 25. maja do 3. juna
 • Sterijino pozorje od 25. maja do 3. juna

  Besedom reditelja Emira Kusturice, u subotu (25. maja) će u 20 sati na sceni "Jovan Đorđević" biti svečano otvoreno 58. Sterijino pozorje. Kako najavljuju organizatori, iste večeri, od 18.30 časova u donjem foajeu scene "Jovan Đorđević" biće otvorena 14. izložba pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja, dok je za 19 sati u donjem foajeu scene "Pera Dobrinović" predviđeno otvaranje izložbe "Krugovi".  Prve festivalske večeri publika će u ovoru Selekcije nacionalne drame i pozorišta moći da pogleda predstavu "Zona Zamfirova", mjuzikl u izvođenju Pozorišta na Terazijama po delu Stevana Sremca. Kompozitor je Marko Grubić, a reditelj Kokan Mladenović.

  Naredne večeri, od 20 sati na sceni "Jovan Đorđević" u okviru Selekcije nacionalne drame i pozorišta, predstaviće se Jugoslovensko dramsko pozorište sa Šekspirovim "Otelom" u režiji Miloša Lolića.

  Sledi Nušićeva "Gospođa ministarka" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba i u režiji Olivera Frljića, koja će se igrati od 20 sati u Poslovnom centru NIS-Gazprom Neft (Narodnog fronta 12).

  Zatim će naredne večeri Narodno pozorište iz Sombora igraće Šilijevog "Čarobnjaka" u režiji Borisa Liješevića, dok će se Državno pozorište mladih iz Jerevana publici predstaviti "Virusom" Siniše Kovačevića, u režiji Hakoba Kazančjana.

  Srpsko narodno pozorište će u okviru Selekcije nacionalne drame igratio Čehovljevog "Galeba", u režija Tomija Janežiča, a Puls teatar iz Lazarevca će sutradan uveče igrati "Sunce tuđeg neba", reditelja Aleksandra Lukača.

  Predstavom "Konstantin", reditelja Juga Radivojevića, na Sterijinom pozorju će se za nagrade boriti Narodno pozorište iz Niša i beogradsko Narodno pozorište.

  Nakon toga će u čast nagrađenih biti izvedena predstava Narodno pozorište iz Banjaluke "Hasanaginica", po tekstu Ljubomira Simovića i u režiji Olivere Đorđević.

  Selektor ovogodišnjeg Pozorja je Igor Bojović, dramski pisac iz Beograda, dok su u žiriju- predsednik Predrag Ejdus, glumac, redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, Dragana Bošković, dramaturg, teatrolog i pozorišni kritičar, Cisana Murusidze, pozorišni reditelj, Miodrag Tabački, scenograf i kostimograf, redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Stevan Koprivica, dramski pisac, dramaturg, scenarista, profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

  Komentarišući ovogodišnju selekciju, Bojović je između ostalog rekao da je "u korpusu 70 predstava koje su konkurisale za učešće na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, poštujući zatečene propozicije, kao selektor akcenat stavio, pre svega, na domaći dramski tekst, na praizvedbe, od kojih su se četiri našle u selekciji (Fedor Šili, Čarobnjak, Milovan Mračević, Sunce tuđeg neba, Tanja Šljivar, Grebanje ili kako se ubila moja baka i Dejan Stojiljković, Konstantin), drame naših autora koje se izvode u inostranstvu (Siniša Kovačević, Virus, Jerevan i Branislav Nušić, Gospođa ministarka, Zagreb), jedno delo koje pripada domaćoj dramskoj klasici (Stevan Sremac, Zona Zamfirova) i dve predstave eminentnih domaćih pozorišta rađene po stranom tekstu a koje se mogu tretirati kao nova čitanja dramskih klasika (Otelo, JDP Beograd i Galeb, SNP Novi Sad).

  Kao i prethodnih godina, publika će moći da uživa i u međunarodnom programu "Krugovi", Pozorju mladih, najavljeni su i simpozijumi i okrugli stolovi sa zanimljivim temama, kao i brojne izložbe i radionice. O svemu se više možete informisati na sajtu Pozorja.

  Ulaznice za predstave 58. Sterijinog pozorja se mogu rezervisati od 15. aprila na telefon: 021/451-273 u vremenu od 9 do 15 sati.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali