VojvodinaCafe - Bačka Palanka i Nektar podstiču proizvodnju jagoda
 • Podsticaj za proizvodnju jagoda u Bačkoj Palanci

  Predstavnici opštine Bačka Palanka i kompanije Nektar ozvaničili su zajedničku saradnju na podsticanju proizvodnje najkvalitetnijih sorti jagoda, koje će potom biti prerađivane u sokove. Protokol o saradnji potpisali su zamenik predsednika Opštine Bačka Palanka Bojan Radman i generalni direktor Nektara Čedo Praška, na manifestaciji "Dan jagode", priređenoj u ataru Gajdobre na Nektarovoj plantaži jagoda.  Oko polovine vrednosti investicije u repromaterijal subvencionisaće se iz opštinskog budžeta posredstvom fonda za razvoj poljoprivrede, a deo sadnica proizvođači će moći da nabave i zahvaljujući podsticajima Ministarstva poljoprivrede, rekao je Radman.

  On je napomenuo da će Nektar, najveći prerađivač voća u Srbiji i regionu, obezbediti proizvođačima najkvalitetniji sadni materijal iz Italije, stručnu pomoć u proizvodnji i garantovati otkup jagoda po evropskim cenama.

  Nektaru je neophodna sirovina za proizvodnju, a opština želi da uposli određen broj ljudi sa evidencije nezaposlenih, pre svega nekvalifikovanu radnu snagu, istakao je Radman napominjući da će na tim poslovima biti angažovano 400 do 500 ljudi, što u ovim vremenima nije malo.

  Ističući veliki značaj protokola o zajedničkoj saradnji u proizvodnji tog voća, Čedo Praška je naglasio da će ta kompanija dobiti kvalitetnu sirovinu, u neposrednoj blizini njenih proizvodnih kapaciteta.

  Poljoprivrednici će, uz ostalo, dobiti garanciju da će imati suguran plasman svojih proizvoda, što je danas izuzetno važno, a lokalna samouprava će ostvariti svoj interes da razvija proizvodnju i smanjuje broj nezaposlenih, rekao je Praška.

  Direktor subotičke firme Agro-Fertikrop Milutin Karas predstavio je proizvođačima jagoda, koji su na tu manifestaciju pristigli iz svih krajeva Srbije, kao i iz Makedonije i Slovenije, najznačajnije sorte čuvenog italijanskog proizvođača sadnog materijala Maconija iz Ferare.

  Karas je predstavio najznačajnije pojedinosti tehnologije gajenja jagoda kvalitetnih sorti "kleri", "džoli", "antea", "arosa", "deli" i drugih, koje daju visoke prinose i dodao da bi iduće godine sa kooperantima tog regiona trebalo da bude zasnovana proizvodnja na još oko 40 hektara.

  Antonio Frerezi, predstavnik renomiranog italijanskog proizvođača Vivai Maconi, izrazio je zadovoljstvo ukusom i kvalitetom jagode u Srbiji napominjući da je ovde trenutno najbolja proizvodnja tog voća, u poređenju sa drugim zemljama istočne Evrope koje je posetio proteklih nedelja.

  Na berbi jagoda na Nektarovoj plantaži kod Bačke Palanke angažovano je oko 150 berača, a očekuje se da će oni taj posao obaviti za oko dve sedmice.

  Nove sadnice jagoda frigo živići, stići će iz Italije do jula, a do sredine avgusta moraju biti posađene, kako bi bila uspešna proizvodnja iduće godine.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali