VojvodinaCafe - Štrand spreman za početak kupališne sezone
 • Štrand spreman za početak kupališne sezone

  VD direktora JKP “Gradsko zelenilo” u Novom Sadu, Milan Novaković izjavio je da najlepša plaža na Dunavu, novosadski Štrand spremno dočekuje početak kupališne sezone. Novaković je u intervjuu Tanjugu rekao da je Štrand ponos svih građana Novog Sada i da svi koji su nadležni za funkcionisanje tog kupališta imaju obavezu da svake godine unapređuju ono što je urađeno prethodnih godina.  Tako se, kako je kazao, i aktuelno rukovodstvo JKP “Gradsko zelenilo” potrudilo da sadržaji na Štrandu budu što bogatiji u smislu kulturnih, sportskih i zabavnih dešavanja.

  - Kupališna sezona još nije počela s obzirom na temperaturu vode, ali sve službe počev od obezbeđenja, preko radnika na održavanju, do spasilaca, su na terenu i u adekvatnom broju su prisutni s obzirom na vremenske prilike koje jesu - rekao je Novaković, istakavši da je cena ulaznica ostala nepromenjena u odnosu na prošlu godinu i iznosi 50 dinara.

  Ono što je najbitnija stvar za svako kupalište jeste bezbednost kupača, a na novosadskom Štrandu o tome će se, kako je Novaković naglasio, starati spasilačka služba koju čini 30 stručno obučenih spasilaca.

  - Ove godine smo pred samo otvaranje Štranda potpisali Protokol o saradnji sa Fakultetom sporta i fizičke kulture. Oni su izvršili obuku i zajedno sa Crvenim krstom koji je sertifikovan, izvršili testiranje i sproveli polaganje ispita za sve spasioce, a Fakultet će imati konstantni monitoring nad radom spasilaca na Štrandu - rekao je Novaković istakavši da je spasilačka služba ustrojena prema svim zakonskim propisima.

  "Zelenilo" će ukloniti 780 suvih stabala

  Govoreći o delokrugu rada “Gradskog zelenila” Novaković je kazao da to javno komunalno preduzeće, osim održavanja i upravljanja Štrandom, prema katastarskim knjigama, održava oko 463 hektara od ukupno 3.300 hektara površina Grada Novog Sada, a radi se na održavanju i uređenju zelenila, uklanjanju starih stabala, uništavanju korova i na sličnim poslovima.

  - U Novom Sadu ima jako mnogo suvih stabala, jesenas smo ih uklonili oko 1.200, a naši stručni timovi su trenutno locirali još 780 suvih stabala i biće neophodno da ih u toku godine uklonimo, jer ugrožavaju bezbednost građana i imovine - kazao je Novaković dodajući da će uklonjena stabla biti zamenjena novim, ali da to iziskuje velika finasijska sredstva i kako je naglasio, ti poslovi će biti teško izvodivi bez svesrdne pomoći Grada.

  Dug "Zelenila" smanjen za 120 miliona

  Novaković je rekao da je aktuelni menadžment “Gradskog zelenila” od svojih prethodnika nasledio velike dugove, koji su utvrđeni detaljnim inventarom i eksternom revizijom i eksternom analizom, kao i budžetskom inspekcijom.

  - Na dan 14. septembar 2012. godine “Gradsko zelenilo” je imalo dug u iznosu od 292 miliona dinara. Uspeli smo da za nekih tri i po meseca, taj dug smanjimo za nekih 120 miliona, ali s obzirom da su nam u tekućoj godini gde sredstva dosta manja, kao i svim komunalnim preduzećima, mi smo negde na jednoj trećini budžeta u odnosu na ono što bi trebali od tekućih investicija da imamo da bi mogli da adekvatno održavamo grad Novi Sad - rekao je Novaković.

  On je među probleme u poslovanju “Gradskog zelenila” naveo veliki broj zaposlenih i činjenicu da 60 odsto sredstava preduzeća ide na plate zaposlenih, što je, kako je naglasio, neodrživo. Po njegovim rečima ono što je posebno negativno je neodgovorajuća struktura zaposlenih u pogledu stručne spreme. On je dodao eventualno rešenje tog problema vidi u proširenju delatnosti preduzeća koja je predložena i koja se razmatra.

  Po Novakovićevim rečima u preduzeću na čijem je čelu značajan prihod očekuju od pristana, s obzirom da više od 500 turističkih brodova rekom Dunav prođe kroz Novi Sad. U “Gradskom zelenilu” se nadaju da će uz postojeći pristan, od Grada dobiti dozvolu za otvaranje i drugog pristana, čime bi sigurno uvećali prihod.

  - Neminovno je da dođe do restruktuiranja, ne samo u "Gradskom zelenilu" već u svim javno komunalnim preduzećima, i ono će sigurno biti bolno, ali ono što je dobro jeste da u tom delu imamo konstruktivan dijalog sa sindikatom, sa cijim predstavnicima već mesecima razgovaramo u tom pravcu - istakao je Novaković.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali