VojvodinaCafe - 60 miliona dinara za sanaciju Palića
 • 60 miliona dinara za sanaciju Palića

  Vlada Vojvodine će uložiti ove godine 60 miliona dinara u prvu fazu sanacije Palićkog jezera kako bi se spasio biljni i životinjski svet i očuvalo jezero, što je najbitniji preduslov za razvoj turizma, najavio je danas u Subotici pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.  "Pokrajinski sekretarijat je u poslednjih nekoliko godina izdvajao 20 do 30 miliona dinara godišnje za izradu projektno-planske dokumentacije i pratećih dokumenata i istraživanja koja su neophodna za sam projekat sanacije", rekao je Puzović novinarima pred početak okruglog stola posvećenog sanaciji jezera.

  Više puta smo do sada finansirali i interventno pumpanje vode iz kanala Tisa - Palić radi popravljanja vodnog režima tokom suše, kao i aeraciju odnosno povećanje prisustva kiseonika u vodi, dodao je on navodeći da će u početnu fazu sanacije jezera biti uloženo 60 miliona dinara.

  U toj fazi će biti izgrađena kaseta, gde će se deponovati mulj iz turističkog sektora jezera, rekao je Puzović novinarima.

  Problem ekološkog opterećenja Palićkog jezera ne dolazi iz jednog izvora, već nastaje i sa okolnog poljoprivrednog zemljišta, otpadnih voda grada Subotica, ali i prirodnim procesima u samom jezeru, naveo je on.

  Bitno je, rekao je on, naći najpovoljnija i najjeftinija rešenja, odnosno rešenja koja će kratkoročno, ali i na duge staze pomoći da imamo čistije jezero, da razvijemo turizam, ali da opet i zaštićeno područje "Park prirode Palić" može normalno da funkcioniše, kao i da očuvamo biodiverzitet.

  On je istakao da su predviđene brojne mere za preduzimanje u tom pravcu, a da je izmuljivanje samo jedna od njih.

  Jedna od mera je, rekao je on, i formiranje zaštitnog zelenog pojasa oko jezera, a druga je definisanje načina tretmana otpanih voda koje dolaze u jezero iz Subotice i sa Palića.

  Sve to treba raditi fazno, pošto je potrebno uložiti mnogo sredstava da se sve to zaokruži, naveo je Puzović.

  On je podsetio da su Republika Srbija, Vlada Vojvodine i Grad Subotica suosnivači preduzeća "Park Palić" i dodao da Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine već godinama kooridinira aktivnosti ovog preduzeća sa ekološkog aspekta Palićkog jezera.

  To, kako je objasnio, podrazumeva poboljšanje ekološkog statusa samog jezera kroz projekat njegove sanacije i revitalizacije.

  Izmuljavanje Palićkog jezera usvojeno je kao rešenje za spašavanje biljnog i životinjskog sveta u jezeru nakon katastrofalnog pomora ribe od pre nekoliko godina, a nametnuto je i kao jedan od bitnih preduslova za razvoj turizma.

  Urgentna mera nakon pomora ribe bila je osposobljavanje kanala Tisa - Palić i upumpavanje sveže vode u jezero, kao i postavljanje aeratora - uređaja koji upumpavaju kiseonik u vodu.

  Još jedno od rešenja za spas jezera jeste i prečistač otpadnih voda koji od marta prošle godine radi u punom obimu i prerađuje sve štetne materije pre ispuštanja u samo jezero.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali