VojvodinaCafe - Povećan vodeni talas Dunava stigao kod nas
 • Povećan vodeni talas Dunava stigao kod nas

  Povećan vodeni talas Dunava stigao je na teritoriju Vojvodine, zbog čega je na potezu od Bezdana do Bogojeva proglašena redovna odbrana od poplava, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Najavljen je dalji rast vodostaja Dunava u njegovom slivu, uzvodno od naše zemlje, što će usloviti dostizanje nivoa vanredne odbrane od poplava na našoj teritoriji.  U "Vodama Vojvodine" za RTV kažu da kritičnu granicu od 700 centimetara očekuju kod Bezdana oko 11. i 12. juna. Rukovodilac odbrane od poplava u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" Mirko Galonja izjavio je danas da će redovna odbrana od poplava sutra biti proglašena na toku Dunava od Bogojeva do Novog Sada.

  "Kod Bezdana vodostaj je 527 centimetara, što je za 37 centimetara više nego juče. Na tom delu toka Dunava očekujemo da će najveći poplavni talas naići 12. i 13. juna i da će iznositi više od 700 centimetara", kazao je Galonja.

  On je objasnio da je nivo od 700 centimetara granica za proglašenje vanredne odbrane od poplava.

  Galonja je kazao da je izvesno da će Dunav u trenutku nailaska maksimalnog talasa kod Bezdana preći granicu za proglašenje vanredne odbrane jer je u Budimpešti vodostaj takav da do sada nije bio zabeležen.

  Kada je reč o Novom Sadu Galonja je rekao da, kako sada stvari stoje, ne bi trebalo da dođe do tolikog povećanja vodostaja da bi se proglasila vanredna odbrana od poplava.

  Sve područne organizacione jedinice Sektora za vanredne situacije uz vodotok Dunava su u pripravnosti i preduzimaju preventivne i operativne mere na odbrani od poplava.

  Postoji mogućnost da rubni delovi mesta Banoštor i Čerević u Opštini Beočin budu ugroženi.

  Štab za vanredne situacije opštine Beočin je u stalnom zasedanju i spreman je da preduzme eventualno potrebne mere iz svoje nadležnosti u tim naseljima.

  Grad Sombor izdao je saopštenje za vlasnike vikendica u priobalnom delu Dunava da izmeste stvari i opremu koja se nalazi u prizemlju vikendica.

  U saopštenju MUP se navodi da je situacija pod kontrolom i za sada nema potrebe za proglašenje vanredne situacije.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali