VojvodinaCafe - Šta će biti sa propalim gigantima u Vojvodini?
 • Šta će biti sa propalim gigantima u Vojvodini?

  Najavljeni talas stečajeva u preduzećima u restrukturiranju najmanje negativne posledice mogao bi ostaviti u Vojvodini. Naime, od gotovo 180 preduzeća koja su u postupku restrukturiranja, u Pokrajini ih je srazmerno manje nego u ostatku zemlje, a sličan odnos je i kada je u pitanju broj zaposlenih u takvim firmama. U Vojvodini je takvih firmi tek tridesetak.  U velikom broju njih – za razliku od sličnih preduzeća u Beogradu i centralnoj Srbiji – radi veoma mali broj zaposlenih. Od, kako je nedavno saopšteno, oko 55.000 zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju, tek desetak procenata, odnosno oko 6.000, platu prima u firmama s teritorije Pokrajine.

  Nekoliko je razloga zašto je tako. Između ostalog, u vreme planske privrede ovde je građeno osetno manje „socijalističkih giganata” nego u ostatku zemlje. S druge strane, i u većini onih preduzeća iz Vojvodine koja su nekada važila za yinove domaće privrede a danas su propala, ostalo je veoma malo zaposlenih. Primera radi, u novosadskom „Petru Drapšinu” nekada je bilo zaposleno više od hiljadu ljudi, a sada ih je, po podacima Agencije za privredne registre, tek šezdesetak.

  Na drugoj strani, u ostatku zemlje i broj takvih „zombi yinova” i broj zaposlenih u njima neuporedivo je veći. Lista je predugačka za jedan novinski članak: Rudnik „Trepča”, „Prosveta”, Poljoprivredni kombinat Beograd, Jagodinska pivara, BIP, „Jumko”, „Prvi maj” Pirot, „Magnohrom” Kraljevo, delovi Elektronske i Mašinske industrije u Nišu, Industrija kablova Jagodina, IMT i IMR, „Ikarbus”, FAP Priboj, smederevski „Želvoz”, PIM, „Goša holding”, „Prva iskra” Barič, RTB „Bor„, „Prva petoletka” Trstenik... U nekima od njih platu prima i po više hiljada zaposlenih.

  Nekim od tih preduzeća sada se bliži kraj, ili makar reorganizacija kroz stečaj. Vlada je još ranije najavila da će program restrukturiranja preduzeća – pri kojem su ona bila oslobođena plaćanja dugova poveriocima, a njihove gubitke je podmirivala država – biti okončan do leta sledeće godine. Neke od tih firmi trebalo bi da budu prodate, neke bi otišle u stečaj, a neke će jednostavno biti ugašene.

  Sada se izgleda – zbog aktuelnog požara u buyetu – ide na dodatno ubrzavanje tog procesa: po još uvek nezvaničnim informacijama, oko 70 takvih preduzeća trebalo bi da bude „rešeno” već do kraja godine.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali