VojvodinaCafe - Rekonstrukcija starih kuća u Zrenjaninu
    • Rekonstrukcija starih kuća u Zrenjaninu

      Stare i urušene zgrade u Zrenjaninu, koje su pod zaštitom države, biće u narednom periodu rekonstruisane, ali će zadržati isti izgled i detalje, izjavila je arhitekta Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Svetlana Bakić. O problemu građevina u centru Zrenjanina, poput Filkovićeve kuće i objekata u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića, koje su pod zaštitom, ali u lošem stanju, razgovarali su gradski čelnici.



      Pomoćnik gradonačelnika Darko Karan rekao je da postoje razmišljanja da se po evropskim standardima i trendovima, poruše do spoljne fasade i da se praktično na novi objekat "nalepi" spoljna fasada.

      "Uz podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, zgrada bi bila srušena, a kasnije kroz javni poziv budući investitor mora da je privede nameni kakva je i sada, odnosno da spoljna fasada bude ista" rekao je Karan.

      On je ukazao da i u drugim krajevima Zrenjanina ima dotrajalih objekata koji su pod zaštitom, a koje vlasnici ne održavaju, ali da je namera da se u takvim slučajevima reaguje po uzoru na Beograd i Novi Sad koji su podigli takse za takve zgrade.

      Bakić je istakla da su gotovo sve zgrade, koje su pod zaštitom u veoma lošem stanju.

      "Zgrada broj 26 u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića biće nam prvi korak u rešavanju problema i pilot projekat. Osnovni problem je, kao i poslednjih dvadesetak godina, nedostatak novca. Oko 2000. godine počelo se ulagati u obnovu pojedinih fasada, međutim rešavanje ovih zgrada koje su u najgorem stanju se stalno odlaže, jer, i za to treba imati velika sredstva, ali i rešiti njihovu namenu i vlasništvo" kazala je ona.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      3+7 (rezultat upiši slovima)