VojvodinaCafe - Proglašena vanredna odbrana od poplava
 • Proglašena vanredna odbrana od poplava

  Rukovodilac odbrane od poplava u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" Mirko Galonja najavio je da će danas na području Sombora, odnosno na delu toka Dunava uzvodno od Bogojeva do granice sa Mađarskom, biti proglašena vanredna odbrana od poplava.  On je u izjavi Tanjugu, rekao da se ispunjavaju prognoze Republičkog hidrometereološkog zavoda o vodostaju reke Dunav i da se očekuje da će kulminacija poplavnog talasa danas biti kod Budimpešte a da će vodostaj za 30 centimetara biti veći od do sada najvišeg zabeleženog.

  "Taj talas bi 13. na 14. jun trebalo da stigne do Bezdana gde će vodostaj iznositi oko 740 centimetara, što je drugi najveći vodostaj zabeležen na tom delu toka Dunava", rekao je Galonja.

  Vodeni talas koji iz srednje Evrope preko Dunava dolazi u našu zemlju neće značajnije ugroziti branjena područja. Ipak, nebranjena područka kao u opštini Beočin ugroziće tri mesta Susek, Banoštor i Čerebić.

  Meštani Banoštora već treći put u poslednjih osam godina moraju da premeštaju pokretnu imovinu na više nivoe i stoku i živinu na mesta koja neće zahvatiti poplava.

  "Preseljavamo se, rasklapamo stvari, voda je donela štetu, voda je ušla u podrum i prizemlje", kaže Dobrila Pospiholj.

  Milan Jakovljević kaže da su najveći problemni na objektima, pošto se guli i otpada malter, pucaju ploče a rastinje po dvorištu je uništeno.

  "Imamo problem sa živinom, to je jedino što je u dvorištu i moramo iseliti ne znamo gde i ne znamo kada će, čekaćemo kao i uvek do poslednjeg trenutka", kaže Milorad Marunkić.

  Komandant Štaba odbrane u opštini Beočin Bogdan Cvejić kaže da je Štab doneo neophodne odluke i da su obezbedili ljude koji će informisati građanstvo.

  "Obezbedili smo pesak vreće, pumpe, čizme, najlone, sve što je potrebno sugrađanima da prebrode talas koji nadolazi", kaže Cvejić.

  Neće biti ugrožena samo domaćinstva već i seoska dvorišta, usevi, preko hiljadu grla stoke, mehanizacija, regionalni put koji vodi do Hrvatske, trafo stanice, moraćemo da pravimo alternativne pravce preko Fruške gore, kaže Cvejić.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali