VojvodinaCafe - Odvajanje dečaka od devojčica u vrtićima
 • Odvajanje dečaka od devojčica u vrtićima

  U novosadskim vrtićima, pod utiskom posete Rusiji, odlučili da razdvoje mušku i žensku decu, javljaju novosadski mediji. Razmatra se i uvođenje bilingvalne srpsko-ruske nastave. Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" predložiće Gradskoj upravi za obrazovanje da dečaci i devojčice koji pohađaju novosadske vrtiće ubuduće budu razdvojeni, saznaje novosadski Radio 021.  Direktor ove ustanove Marko Grgurović kaže da se nada da će predlozi za reformu predškolskog vaspitanja biti prihvaćeni.

  "Kada sve razmotrimo, iznećemo naš predlog Gradskoj upravi, kako bismo mogli da to primenimo i kod nas, ako nam bude dozvoljeno", kaže Grgurović, od koga nije bilo moguće dobiti detaljnije informacije šta će se u predlogu nalaziti.

  Kako Radio 021 saznaje, na tu ideju rukovodstvo "Radosnog detinjstva" došlo je nakon službene posete kolegama iz Rusije, pre svega profesoru Vladimiru Bazarnom, koji je tvorac eksperimentalne ideje razdvojenog školovanja dece.

  Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja - Hajnrih navodi da je "svako normalan protiv okvakve ideje" i dodaje da "Radosno detinjstvo" nije kompetentno da samostalno pravi ovakve planove.

  "Proces socijalizacije deteta ne može da bude potpun u podeljenim razredima, to je svima jasno. Dečaci i devojčice moraju da se upoznaju, i bez toga ne može biti pravilnog razvoja dece", kaže zaštitnica građana.

  Ona dodaje da podržava deo plana "Radosnog detinjstva", koji predviđa više igre, a manje klasičnog učenja za novosadske mališane, ali "kao ombudsman, i kao majka" ne može da podrži ostale planove.

  Prema informacijama do kojih je došao Radio 021, ideju segregacije i saradnje sa Bazarnijem "proguralo" je prorusko udruženje "Spasimo decu - spasićemo Srbiju".

  Na promociji impresija rukovodstva Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" sa posete Rusiji, održane u Plavoj sali Skupštine grada Novog Sada, govorila je i predstavnica ovog udruženja Radojka Tmušić - Stepanov, koja je izjavila da je razdvajanje dece provereno dobro rešenje.

  "Ja sam lično izračunala da za 12 godina, koliko traje osnovno i srednje obrazovanje, deca barem dve godine provedu u sedećem položaju. Argument profesora Bazarnog govori o pokretanju te dece, budući da se previše bavimo njihovim intelektualnim razvojem, a zanemarujemo emocije. Naravno, uslov je razdvajanje dečaka i devojčica, metod koji se u Rusiji pokazao vrlo uspešnim", kaže ona.

  Osim toga, plan je da se u novosadskim vrtićima uvede bilingvalna nastava na srpskom i ruskom jeziku, kao i da kadrovi iz Novog Sada budu poslati u Rusiju na "dodatnu obuku" kod ekipe Vladimira Bazarnog.

  Pokrajinska ombudsmanka smatra da najavljeno uvođenje bilingvalne nastave predstavlja izuzetno složen proces, koji nije moguće tek tako uvesti. "O promenama ove vrste se ne može razgovarati ovako, i s nogu predlagati uvođenje bilingvalne nastave. U pitanju je veoma komplikovan proces, u koji bi moralo da bude uključeno daleko više stručnjaka", kategorična je ona.

  Novosađanka Ivana Jovanović, čije dete pohađa jedan novosadski vrtić, ogorčena je zbog ove najave.

  Prema njenim rečima, nedopustivo je da rukovodioci odgovornih institucija slušaju savete pojedinih organizacija čije delovanje nije utemeljeno na pedagogiji, već na nacionalizmu i rusofiliji.

  "Volela bih da čujem da stručnjaci predškolske ustanove prate i primenjuju najnovije pedagoške metode iz zemalja koje imaju najbolje rezultate u toj oblasti, poput Finske, na primer. Ne bi se smelo dozvoliti da o tako važnim stvarima odlučuju partijski direktori inspirisani udruženjima građana koje zastupaju ovakve ideje", kaže Jovanovićeva za 021.

  Eksperiment profesora Bazarnog sproveden je u jednoj moskovskoj školi, u kojoj đaci zadatke rešavaju stojeći, vežbaju oči "hvatajući" svetla sijalica i pišu isključivo perom umočenim u mastilo.

  Dečaci i devojčice mogu da se igraju zajedno na odmorima, ali u razredima su podeljeni, kako Bazarni kaže, zbog "različitosti mentalnog razvoja polova".

  Prema njegovom mišljenju, dečaci su "emotivniji, zbog čega bolje reaguju na kreativniju nastavu", dok su devojčice "pragmatičnije, i bolje usvajaju gradivo koje podrazumeva sistematični rad".
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali