VojvodinaCafe - Oslikavanje ograde oko subotičkog pozorišta
 • Oslikavanje ograde oko subotičkog pozorišta

  Subotički umetnici, uz podršku građana i civilnih organizacija, započeli su dvodnevnu akciju oslikavanja ograde oko gradilišta Narodnog pozorišta, koju je podržalo više od 100 umetnika, volontera i učenika. Akciju je organizovao Kabinet gradonačelnika Subotice sa ciljem da se, uz građanski aktivizam i angažman umetnika i gradskih struktura, uredi prostor koji nas okružuje i jednom ovakvom akcijom.  Gradonačelnik Modest Dulić je izjavio da ova akcija može da se tumači i razume kao potreba za kulturnom dekontaminacijom od jeftinog politikanstva koje je, kako je rekao, nažalost ponovo na sceni.

  "Neka ova ograda, lepo oslikana i obogaćena delima umetnika, bude svojevrstan bedem i podrška našem nastojanju da ovaj projekat izdignemo iznad dnevne politike", rekao je Dulić.

  On je ocenio da radovi na starom, zaštićenom delu Narodnog pozorišta, koji su nastavljeni sredstvima Vlade Vojvodine sredinom aprila, idu po planu i da će biti završeni u predviđenom roku, odnosno krajem septembra.

  Zgrada Narodnog pozorišta u Subotici, stara 150 godina, srušena je 2007. godine uprkos protivljenju velikog broja arhitekata, UNESKO-a i peticije koju je potpisalo 5.000 Subotičana.

  Prolaskom svetske ekonomske krize 2008. godine radovi su usporeni, da bi kasnije bili potpuno obustavljeni. Zgrada Narodnog pozorišta nalazi se u centru Subotice i podignuta je 1854. godine, prema projektu Janoša Škultelija.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali