VojvodinaCafe - Kamenjar poplavljen, nasipi uzaludno građeni
    • Kamenjar poplavljen, nasipi uzaludno građeni

      Iako je za vikend prognozirano da će poplavni talas na Dunavu kod Novog Sada postići vrh, na reci još uvek raste nivo vode. Stručnjaci sada kažu da će najviši vodostaj kod vojvođanske prestonice ipak biti u ponedeljak. Dunav još uvek drži pod opsadom nebranjena područja i vikend naselja. Stručnjaci kažu da će još nedelju dana intenzivno pratiti poplavni talas koji je stigao u Srbiju iz centralne Evrope.



      Nivo reke je premašio prve procene i sada je za 30 centimetara viši nego što je bilo prognozirano. Vikend naselje Kamenjar u Novom Sadu je poplavljen. Predstavnik tog naselja, Vlada Smirnov kaže da su zbog, netačne prognoze bespotrebno dizali nasipe oko Kamenjara i trošili gradske resurse.

      "Ceo Kamenjar je poplavljen. Mi smo napravili nasipe, ali smo ih pravili po onoj prvoj prognozi od 640 centimetara. Međutim, imali smo slabijih mesta, i to nije izdržalo. Pazite, prva prognoza je bila 640 i sada je već iznad 670. Sad je već gotovo. Svi smo mi dolazili ovde. Mi smo podigli nasipe, grad nam je obezbedio pesak i džakove, a mi smo ljudstvo angažovali, mnogo smo radili ali džabe. Meni je krivo što smo trošili gradske resure a nismo postigli cilj: da odbranimo naselje. Nije nama krivo što smo mi radili, mi to stalno radimo, i želimo da odbranimo Kamenjar, ali treći put smo prevareni od strane našeg Hidrometeorološkog zavoda. Mi smo pratili šta se dešava u Mađarskoj, znali smo da stiže voda, ali ponovo nisu dobro prognozirali nivo reke", žali se Smirnov.

      Prema javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" nema nikakvih opasnosti da će biti ugroženo branjeno područje, dok je situacija kod nebranjenog područja poznata, odnosno poplavljeni su neki objekti u naseljima opštine Beočin i u u vikend naseljima izgrađenim u samom koritu Dunava.

      Na Dunavu redovna odbrana od poplava sprovodi se na 207 kilometara, a vanredna na 195 kilometara.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      3+7 (rezultat upiši slovima)