VojvodinaCafe - Vojvođanska preduzeća sa najvećom zaradom
 • Vojvođanska preduzeća sa najvećom zaradom

  NIS, "Tarket", "MK grupa" i "Viktorija grupa" vojvođanska su preduzeća koja su ostvarila najveću zaradu u prošloj godini, piše novosadski "Dnevnik". Kako navodi ovaj list, među deset vojvođanskih firmi koje su u prošloj godini ostvarile najveću čistu zaradu, čak devet ih je iz sektora prerađivačke industrije, a među njima dominiraju one koje se bave prehrambenom industrijom.  Uz Naftnu industriju Srbije, koja je sada već tradicionalno najprofitabilnija kompanija u zemlji, lane su u Vojvodini najviše zaradili "Tarket”, te firme u vlasništvu domaćih grupacija MK i "Viktorija, pokazuju podaci koje je nedavno objavila Agencija za privredne registre.

  Pojedinačno, NIS je i prošle godine bio najprofitabilnija kompanija iz Pokrajine, sa čistom zaradom od 49,5 milijardi dinara.

  To je rezultat bolji od 2011. godine, kada je "Gaspromova” srpska akvizicija zaradila četrdesetak milijardi dinara.

  Na drugom mestu je bačkopalanački proizvođač tepiha i podnih obloga "Tarket” s profitom od 9,77 milijardi u 2012. godini.

  "Tarket” je duplirao svoju neto dobit u odnosu na godinu ranije, koja je tada iznosila 4,7 milijardi.

  Treća najuspešnija vojvođanska firma je novosadski "Sunoko” – koncern šećerana u Pećincima, Kovačici i Vrbasu – s profitom od šest milijardi dinara, otprilike istim kao preklane.

  Sledi još jedno preduzeće iz Bačke Palanke, proizvođač veštačkih đubriva "Fertil”, koje je zaradilo tri milijarde dinara, odnosno četiri puta više nego u 2011. godini.

  Petu poziciju zauzeo je "Hemofarm", koji se očigledno oporavio od potresa u farmaceutskoj industriji i gubitka iz 2011. godine od čak pet milijardi dinara. Vršačka fabrika lekova lane je zaradila 2,8 milijarde.

  Šesta najuspešnija vojvođanska komapnija bila je novosadska industrija mesa "Matijević” sa zaradom od blizu 2,2 milijarde, a iza nje su beočinska fabrika cementa „Lafarž” (1,85 milijarda) i šidska uljara "Viktorija oil” (1,77 milijarda).

  Među deset najprofitabilnijih našli su se i zrenjaninski „Dijamant” (1,5 milijarda) i italijanska šećerana "TE-TO Senta” sa zaradom od blizu 1,4 milijarde dinara

  Još tri vojvođanske kompanije lane su zaradile više od milijarde dinara – Apatinska pivara i novosadske firme "Veletabak” i "Rusko-srpska trgovinska korporacija”.

  Stvari ponešto drugačije izgledaju kada se firme ne posmatraju pojedinačno već po grupacijama kojima pripadaju, odnosno zajedničkom vlasniku.

  Tako i "Fertil” i "Viktorija oil” posluju pod kapom "Viktorija grupe”, a među 100 najuspešnijih srpskih firmi je još jedno vojvođansko preduzeće iz tog koncerna – "Sojaprotein”, s profitom od blizu 700 miliona dinara. Tako su tri najuspešnije "Viktorijine” kompanije s teritorije Pokrajine lane zaradile gotovo 5,6 milijardi dinara.

  Još uspešnije su i vojvođanske firme koje posluju pod okriljem "MK-grupe”: među 100 najuspešnijih u Srbiji su, osim "Sunoka”, i "MK-komerc” i vrbaski "Karneks”, s profitom od 783, odnosno 511 miliona dinara, što čini ukupnu zaradu od blizu 7,4 milijardi dinara.

  Kako navode u Agenciji za privredne registre, u Srbiji je lane profitabilno poslovalo više od 53.000 firmi, s ukupnom zaradom od 432 milijarde dinara, što je šest procenata manje nego u 2011. Ipak, najveći deo tog profita (185 milijardi) zaradilo je 100 najuspešnijih kompanija i njihova neto dobit je 14,5 posto veća nego preklane.

  "Najviše privrednih društava (49) s liste 100 najvećih po neto dobitku poslovalo je u sektoru prerađivačke industrije, a njihov dobitak od 70 milijardi dinara polovinu je veći od prošlogodišnjeg. Na pomenutoj listi po visini iskazanog neto dobitka sledi sektor rudarstva sa 51 milijardom dinara dobitka, koji je povećan četvrtinu, a iskazala su ga svega dva privredna društva”, navodi se u godišnjem izveštaju o poslovanju srpske privrede koji je objavila Agencije za privredne registre.

  Dodaje se da je u grupi 100 najprofitabilnijih kompanija, s aspekta veličine, i dalje dominiraju velika privredna društva (njih 80), iako je njihovo učešće u ukupnom neto dobitku smanjeno s 98 odsto na 92,5 odsto. Pored njih, u toj grupi je i 12 srednjih i osam malih firmi.

  U top 10 firmi iz Vojvodine koje su lane najviše profitirale, šest ih je sa sedištem na teritoriji Južnobačkog okruga, a ostale su se smestile u Sremu, te u južnom, srednjem i severnom Banatu.

  Četiri među tim kompanijama su u domaćem vlasništvu, a u ostalim većinski kapital drže strani vlasnici. Dve su francuske, a po jedna ruska, nemačka, hrvatska i italijanska.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali