VojvodinaCafe - Nile Rodgers i njegov bend Chic otvaraju Exit
    • Nile Rodgers i njegov bend Chic otvaraju Exit

      Otvaranje EXIT-a 2013 obeležiće jedno od najznačajnijih imena u istoriji savremene muzike i, za mnoge, najveći producent svih vremena. U sredu, 10. jula, na spektakularnom početku R:Evolucije nastupiće Nile Rodgers i njegov originalni bend Chic. Ko je Nile Rodgers? Nećemo preterati ako kažemo da će biti zabeležen u istoriji kao jedan od ljudi koji su najviše uticali na tokove razvoja popularne muzike.



      Dovoljno je reći da je producent, kompozitor i gitarista koji stoji iza najvećih uspeha, singlova i albuma velikana kao što su David Bowie i Duran Duran, čovek koji je stvorio Madonnu, za koga su se otimali giganti kao što su Mick Jagger i Michael Jackson. Čovek koji dokazuje svoju savremenost i činjenicu da je najveći vizionar kog je plesna muzika ikad imala i time što stoji iza najnovijih hitova Daft Punk-a -“Get Lucky” i “Lose Yourself to Dance”, kao i radom sa imenima kao što su Chase & Status, Avicii ili Felix da Housecat. Imena koje je proslavio ili sa kojima je intenzivno sarađivao uključuju i Sister Sladge, Eric Clepton, Robert Plant, Diana Ross, B-52s, INXS i mnoge, mnoge druge.

      Kako biste otkrili neke od hitova za koje je zaslužan veliki Nile Rodgers, pogledajte sledeći video:


      Chic, Nile-ov originalni bend, predstavlja jednu od najznačajnijih pojava u pop i disko muzici ikada. Njihove hitove ste čuli million puta, a isto toliko puta su semplovani - “Good Times”, “Dance, Dance, Dance”, “Everybody Dance” i posebno “I Want Your Love” i “Le Freak”, sa nezaboravnim pokličem “aaah, freak out”, predstavljaju temelj savremene dance muzike.

      Disko muzika postala je umetnički vredan žanr onog momenta kada su Chic u nju uneli pevanje blisko soulu, kao i smelu upotrebu gudača, ne gubeći, već samo ubrzavajući agresivni funky ritam. Njihovi jednostavni tekstovi, puni naizgled jednostavnog, vedrog eskapizma, krili su i ne tako naivan kritički komentar Amerike u sred tadašnje ekonomske krize. Kao oličenje optimizma disko kulture, Chic je postala jedna od najkomercijalnijih crnačkih pop grupa svih vremena, zahvaljujući jedinstvenoj seriji hitova, koji i danas osvajaju srca svojom plemenitošću i neodoljivim ritmom.

      Legendarna, zarazno melodična bas linija iz “Good Times”, našla se citirana u pesmama Blondie, Queen, Grandmaster Flash, Beastie Boys i mnogih drugih, pokazujući pravac u kome će muzika ići. Odatle do house-a bio je potreban samo jedan korak i mnogobrojni producenti i disk džokeji su ga načinili, gradeći savremenu elektronsku dance muziku. Svaki put kad čujete plesni ritam sa ženskim soul vokalom, znajte da su Chic začeli ovaj pravac na prljavim ulicama Njujorka, u vremenima koja nisu bila mnogo drugačija nego što su ova danas, osim što je tad bilo moguće verovati u bolje sutra, a to se u njihovoj muzici čuje.

      Uvertiru za disko eksploziju pružiće nevorovatni glasovi iz Viva Vox hora, koji se pretežno bave a cappella (bez instrumenata) obradama pop-rok muzike uz pratnju bitboksa. Glasovi ovog hora eksperimentišu sa različitim muzičkim žanrovima i pomeraju granice nemogućeg kada je u pitanju ljudski glas!

      Organizatori posebno ističu da će promo cena za otvaranje festivala iznositi 1000 dinara (za one koji do sada nisu obezbedili komplet ulaznica), a sve u cilju približavanja EXIT-a svim građanima Novog Sada i Srbije. I to nije sve! Celokupan prihod od prodaje ulaznica za otvaranje festivala biće namenjen obnovi i promociji turističkih kapaciteta Petrovaradinske tvrđave.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      3+7 (rezultat upiši slovima)