VojvodinaCafe - Subotički "SuBus" u potpunosti funkcionalan
 • Subotički "SuBus" u potpunosti funkcionalan

  Autobusi u subotičkom javnom prevozu saobraćaju od juna bez konduktera, čime je završena i poslednja faza uvođenja sistema SuBus elektronske naplate karata. Primena novog sistema elektronske naplate karata "SuBus" počela je 1. novembra prošle godine kada je, slično beogradskom "Bus plus" sistemu, počela primena personalizivanih kartica, koje zamenjuju mesečne karte, odnosno karte za đake, radnike i penzionere.  U prodaji su i nepersonalizovane kartice - "elektronski novčanici".

  Kako je Tanjugu izjavio direktor Javnog preduzeća "Suboticatrans" Tibor Fazekaš, uvođenjem novog sistema u praksi su se pokazali očekivani rezultati, koji su na samom početku bili zahtevani i projektovani.

  Fazekaš je naveo da "SuBus", osim načina primene u prevozu i jezičke sličnosti, nema velike veze sa beogradskim "Bus plusom".

  "Naš sistem ostvaruje postavljene ciljeve i nema negativnih pojava kao kod drugih sistema. Prvenstveno zbog toga što prihod ide direktno našem preduzeću, bez posrednika, čime ostvarujemo veću kontrolu, i možemo našim sistemom suvereno upravljati", rekao je Fazekaš.

  On je precizirao da je do sada izdato 3.500 elektronskih novčanika, od kojih je u intenzivnoj upotrebi oko 2.000 komada, s tim da jedan broj građana i dalje kupuje kartu kod vozača po ceni od 80 dinara, što za 25 dinara više nego u slučaju da se karta plaća elektronski.

  Po pitanju personalizovanih mesečnih karata, uvođenjem ovog sistema porastao je broj đačkih karata, a zaustavljen je trend opadanja broj radničkih karata.

  "Subotičani su disciplinovani u korišćenju sistema i bez problema ulaze na prednja vrata, čekiraju svoj ulazak u autobus, a prilično je mali procenat putnika koji se ne ođavljuju prilikom izlaska iz autobusa na srednja i zadnja vrata", naveo je Fazekaš.

  Po pitanju drugog dela sistema, odnosno praćenja javnog gradskog saobraćaja u realnom vremenu, Fazekaš je ocenio da se i on polako uhodava, ali da daje "dragocene podatke" na osnovu kojih ovo preduzeće želi da uspostavi "novi odnos sa lokalnom samoupravom i održiv sistem javnog prevoza".

  Javno preduzeće "Suboticatrans" i Grad Subotica do kraja godine potpisaće ugovor po kojem će biti tačno precizirana zagarantovana cena prevoza po kilometru.

  To znači da će se, na osnovu podataka o broju putnika po pojedinim linijama, definisati sa kojim iznosima će lokalna samouprava subvencionisati održavanje linija koje su društveno opravdane, a ekonomski neisplative.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali