VojvodinaCafe - Voda se povukla, ali su stigle zmije
 • Voda se povukla, ali su stigle zmije

  Da li ste nekad razmišljali kako biste se ponašali kada biste videli zmiju? Iako je to za neke zastrašujuć prizor, stanovnici neselja Dunavac u Petrovaradinu nakon povlačenja reke prinuđeni su na takve susrete i u svojim domovima. Kažu da ih je mnogo više nego kada su bili poplavljeni ranijih godina, a stručnjaci ističu da nema razloga za strah.  Prema rečima meštana Dunavca svaki put nakon poplave, razni insekti, glodari i gmizavci uobičajena su pojava u tom naselju. Bilo ih je u podrumima i šahtama, a neposredno pre dolaska naše ekipe Milomir Šikuljac video je zmiju u krevetu kojih je, kaže, najviše posle ovogodišnje poplave.

  I dok u novosadskoj "Ciklonizaciji" najavljuju deratizaciju i dezinsekciju u tom naselju, sa zmijama nema borbe.

  Zmije su u Srbiji zakonom zaštićene vrste , zabranjeno je njihovo ubijanje i narušavanje njihovih staništa. Stručnjaci kažu da se one povlače i izbegavaju čoveka, i da ukoliko do susreta dođe treba zastati, izbeći nagle pokrete i sačekati da ona pobegne.

  Zmiju iz doma treba ukloniti štapom ili je uhvatiti rukavicom, a stručnjaci napominju da je dovoljno omogućiti joj da sama izađu. Ukoliko, pak prilikom susreta sa njom ne možete kontrolisati strah, savet je da pozovete nekoga ko će je isterati umesto vas.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali