VojvodinaCafe - Preko dana policajci, a noću kriminalci
    • Preko dana policajci, a noću kriminalci

      Najmanje tri kriminalne grupe u Novom Sadu, prema nezvaničnim saznanjima, bave se reketiranjem lokala, a u svakoj od njih je bar po jedan pripadnik policije ili Žandarmerije. Nedavna hapšenja policajaca za koje se ispostavilo da su „honorarno“ radili i kao kriminalci, motivisalo je pojedine novosadske ugostitelje i privatnike da progovore o njihovoj prisilnoj saradnji s pojedinim pripadnicima novosadske policije, prenosi "Blic".



      Među novosadskim policajcima ima onih koji su preko dana čuvari reda, a noću se bave reketiranjem koje nazivaju zaštitom.

      - U gradu je nemoguće držati uspešan i posećen lokal, a da vam se pritom ne nametnu opskurni likovi koji bi da vas „čuvaju“. Čim vide da se posao razrađuje i da lokal donosi neki novac, stižu i oni. Kao po pravilu, među njima uvek se nađe i poneki policajac - priča bivši novosadski ugostitelj koji se upravo zbog ovakvih problema povukao iz posla.

      - Posle tri meseca rada, pojavila su se trojica momaka i ponudili mi da obezbeđuju lokal. Zahvalio sam im se i rekao da nemam potrebu za obezbeđenjem, s obzirom na to da u mom lokalu zaista nije bilo nikakvih incidenata koji bi zahtevali bilo kakvu silu.

      Nedelju dana kasnije isti mladići su mu „dokazali“ da su mu ipak neophodni.

      - Došli su pred samo zatvaranje, polomili pola inventara, ošamarili me naočigled osoblja i „objasnili“ da mi je obezbeđenje neophodno. Kada sam im zapretio policijom, jedan od njih je izvadio službenu legitimaciju MUP i rekao: „Nema potrebe da zoveš policiju, tu je“ - priča sagovornik „Blica“.

      Vremenom je saznao da je prošao zapravo torturu kroz koju prolazi većina manjih ugostitelja, koji su bili primorani da plaćaju reket. Jedan od najozloglašenijih ali i najmoćnijih među njima je, prema rečima ugostitelja, i dalje aktivni pripadnik policije.

      - U gradu se zna ko je on, a ne sumnjam da se to zna i među njegovim kolegama. Taj čovek već godinama „zavodi red“ u noćnom životu, posebno u velikim noćnim klubovima u kojima se uz piće mogu dobiti i neke druge usluge - kaže sagovornik „Blica“.

      Na pitanje šta se podrazumeva pod dodatnim uslugama, odgovorio je:
      - Ukoliko gost želi da veče nastavi u ženskom društvu, ili da povuče koju crtu, on je čovek koji će se pobrinuti da gost to i dobije. Naravno, ove ekstra usluge se ekstra i naplaćuju.

      O ovome se govori i među pripadnicima policije, koji su takođe upoznati s „honorarnim poslovima“ kolega.

      - Poznajem dvojicu kojega koji su za par godina kao obični policajci postali vlasnici skupih automobila. Jedan od njih sada vozi BMW, a i dalje radi za platu od tridesetak hiljada dinara. Ponašaju se isto kao oni likovi koje smo do pre par godina zajedno hapsili - kaže ovaj novosadski policajac, napominjući da su to ipak u pitanju pojedinci, koji pre ili kasnije budu otpušteni iz policije.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      3+7 (rezultat upiši slovima)