VojvodinaCafe - Proiblemi đaka iz Neština i Vizića sa pasošem
 • Problemi đaka iz Neština i Vizića sa pasošem

  Predstavnici sremskih sela Neštin i Vizić, u bačkopalanačkoj opštini, na sastanku sa republičkom poslanicom Vesnom Jovicki zatražili su da za oko 50 đaka, koji škole pohađaju u Bačkoj Palanci, pasoše plati opština iz budžeta i da se država uključi u rešavanje problema koji opterećuje oko 1.500 građana u ovom delu Fruškogorja. Oni su objasnili da prosečno dnevno pogranični službenici udare četiri puta pečat na pasoš đaka i da se on “potroši” za pola godine.  - Pasoš košta 3.800 dinara i uz sve ono što treba da ima đak, školovanje naše dece je mnogo skuplje nego njihovih vršnjaka u Beogradu ili Novom Sadu - kaže Vizićanin Đorđe Mišković.

  Tako su se samo posle desetak dana od ulaska Hrvatske u EU, obistinila predviđanja meštana Neština i Vizića da će se još njihov svakodnevni život iskomplikovati i da će poskupeti. Stanovnici ova dva mesta upućeni su na dnevne prelaske granice da bi došli do svog opštinskog centra; deca do škola, a radnici do radnih mesta.

  Zbog granice i ograničenja koja su im postavile države, dva lepa sela, Neštin i Vizić, ušuškana između Dunava i Fruške gore, ne mogu da uživaju u bogomdanoj geografiji. Iako granični problemi datiraju još iz devedesetih, kada je Hrvatska dobila nezavisnost, oni su tek narasli do velikog problema od kada su naši susedi postali članovi EU.

  - Mi smo životno ugroženi, naša egzistencija je dovedena u pitanje. Svoju robu ne možemo da iznesemo na pijacu u Bačku Palanku, do koje je samo devet kilometara, a da je nosimo u Novi Sad ne isplati se, jer treba da prevalimo čak 100 kilometara ... Naša deca od malih nogu sa pasošima idu u školu u Palanku, a ako žele da se bave sportom, ili se zanimaju za folklor, hor, ili druge aktivnosti, teško da im to neko može priuštiti, i to zbog granice. Već 20 godina niko se iz ova dva sela nije zaposlio u Bačkoj Palanci, jer poslodavci hoće radnika koji ne kasni - u dahu je rekao Đorđe Kerešević iz Neština.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali