VojvodinaCafe - Somborac maser za automobile
 • Somborac maser za automobile

  Somborac Dragomir Mraović (26), po zanimanju tehničar finalne obrade drveta, bavi se neobičnim i retkim zanimanjem, i pravi je majstor za hladno ispravljanje limova automobila i to tehnikom masiranja, čije je umeće priznato i na međunarodnom takmičenju. Za ovo zanimanje je retko ko čuo u Srbiji, ali je zato u evropskim zemljama veoma traženo, prenose Novosti.  Njegova specijalnost je popravljanje automobila koji su oštećeni od grada. Lim ispravlja masažom i to posebnim alatom, bez gita i farbanja.

  - Video sam da to rade u Nemačkoj, zainteresovao sam se i uspeo da naučim taj zanat. Za sve te "finese" trebalo mi je dve godine, sve dok nisam uradio svoj prvi automobil - kaže Dragomir, dodajući da ovaj zanat nije lak, ali ga voli.

  On objašnjava da rad na oštećenom automobilu počinje osvetljavanjem oštećenja koje se popravlja. To oštećenje se, zatim, posebnim alatom masira sve dok na limu ne postane nevidljivo.

  - Za ovakve popravke automobila potrebno je dva do tri dana, a godišnje uradim, odnosno sredim oko 150 vozila - priča naš sagovornik, pojašnjavajići da oštećenja od elementarnih nepogoda nisu uvek ista.

  Rad na automobilima razlikuje se u zavisnosti od marke. Tako, na primer, "pežo" je teže ispraviti, jer je lim mekaniji, a kod "BMV" je to lakše upravo zbog tvrđeg lima,ukazuje Mraović.

  Radio je u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Švajcarskoj, Italiji, Češkoj, Hrvatskoj, i ide tamo gde ga pozovu osiguravajuće kuće, kod kojih su automobili kasko osigurani.

  Za šest godina koliko se bavi ovim retkim poslom stekao je poslovne veze, dobro naučio nemački i engleski, a razume češki i poljski jezik.

  Iako često putuje, o odlasku iz Sombora i ne razmišlja.

  Kaže da nema tog novca zbog kojeg bi otišao iz Srbije. Inače, Dragomir je otac šestomesečne Une.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali