VojvodinaCafe - Knjiga o više od 3.000 prevarenih Novosađana
 • Knjiga o više od 3.000 prevarenih Novosađana

  Svoju i sudbinu više od 3.000 Novosađana, prevarenih prilikom kupovine stanova, garaža i lokala, Nenad Pejin, predsednik Udruženja oštećenih, prevarenih i ojađenih kupaca nekretnina, pretočio je u knjigu, priručnik, poučan za buduće kupce. Između korica, u svojevrsnom dokumentu o mahinacijama prilikom kupoprodaje stanova, kopirani novinski napisi o sugrađanima koji su odavno platili svoje kvadrate, ali ih još nisu dobili.  Navedeni su i sporni investitori i lokacije na kojima su stanovi prodavani i po sedam puta.

  I sam ojađen pre deset godina prilikom kupovine stana, koji je njemu prodat kao garsonjera, a drugom kupcu kao dupleks, Pejin je započeo sopstvenu istragu o investitorima. Pod njegovom "lupom" našli su se mnogi i uz pomoć sugrađana iste sudbine, od 29. novembra 2006. godine prikupio je obimnu dokumentaciju i dokaze. Na prikupljanje "građe", ponukao ga je, kaže Pejin, jedan novinski napis o prevarenom kupcu.

  - Krenuo sam da istražujem i proverim koliko građevinskih firmi prevaranata ima u gradu - kaže Pejin, dodajući da je po njegovim podacima, prethodne dve decenije, u Novom Sadu 35.000 objekata izgrađeno nelegalno. - Došao sam do podataka na koji način su varali pojedini investitori, a u te mahinacije su bile uključene i neke agencije za prodaju nekretnina, pa i advokati.

  Tokom istraživanja Pejin je došao do saznanja da ima investitora, čija je imena naveo u knjizi, koji su prodavali tuđe, odnosno pod hipoteku stavljali zemljište i stanove pravih vlasnika, koji o tome nisu ništa znali. Na više od 10 lokacija, dodaje naš sagovornik, kupci su se sami organizovali i nastavili započetu gradnju. Reč je o 250 do 300 stanova.

  - Na više od 20 lokacija u gradu, gradnju su započeli jedni, a završavaju ih drugi investitori, bez znanja i saglasnosti kupaca stanova, pa čak i vlasnika placeva - upozorava Pejin. - U preprodaji gradilišta je oštećeno između 400 i 500 kupaca. Zbog kašnjenja u gradnji, ivestitori su dužni kupcima i vlasnicima placeva velike sume, od par hiljada do desetina hiljada evra.

  Najteže je, kad investitor zapadne u probleme i pobegne u inostranstvo ili promeni adresu. Protiv 25 investitora se vodi istraga, četvorica se nalaze na izdržavanju kazne, a protiv troje je sudski postupak u toku, prenose Novosti.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali