VojvodinaCafe - Fekalije se izlivaju po njivama
    • Fekalije se izlivaju po njivama

      Regionalna kanalizacija u dužini od 4,5 kilometra, izgrađena pre samo deceniju, već posle pet godina postala je izvor svakodnevnih nevolja, a propale cevi tabu tema. I dok se na desetine kubika fekalija iz opština Inđija i Stara Pazova izliva po njivama pod usevima između Stare Pazove i Nove Pazove, na sudu traje prepucavanje za krivicu između prethodne i sadašnje lokalne vlasti i izvođača radova, preduzeća "Planum".



      Za to vreme građani Boga mole da ne izbije epidemija širih razmera, pošto rešenje nije ni na vidiku.

      - Znamo za problem koji nije od juče. Dobili smo ga "u nasledstvo" od prethodne vlasti demokrata - podseća naprednjak Nedeljko Kovačević, nedavno imenovani direktor Direkcije za izgradnju u Staroj Pazovi. - Čekamo konačan rasplet na sudu.

      A sve je počelo pre desetak godina najpre potrebom, ali i voljom i "velikom ljubavlju" dve susedne opštine, Stare Pazove i Inđije. I kako to obično biva uz veliku pompu, opštinski čelnici sa pazovačke strane, socijalista Srećko Bajić, a sa inđijske u to vreme lider Građnskog saveza Goran Ješić, stvavljaju svoje potpise na odluku o zajedničkom učešću u izgradnji regionalne kanalizacije. Ali "ljubav" je kratko potrajala. Nekako je išlo sve do smene vlasti, kada u Pazovi socijaliste zameniše demokrate, a u Inđiji se istovremeno Ješić "preobukao" u isti dres.

      Prvi kurcšlusi nastaju zahtevom pazovačke Direkcije za izgradnju nosiocu posla da se promene kanalizacione cevi, zbog, navodno, jeftinije izgradnje. Prvobitni izvođač radova "Putogradnja-inženjering" iz Beograda nije pristajao na izmenu plana ugradnjom polietilenskih, umesto do tada postavljanih gusanih cevi, tvrdnjom da to vodi u katastrofu zbog sleganja terena. Ugovor se raskida i za novog izvođača bira se zemunski "Planum", koji ugrađuje polietilenske cevi, koje su izdržale tek dve-tri godine i urušavaju se u dužini od 4,5 kilometra. Stvara se na desetine otvora, kroz koje se svakodnevno izliva na desetine kubika fekalija u najplodnije njive Srema pod usevima.

      Svi pokušaji da se naprave premoštavanja na cevima ostali su bez rezultata. Fekalije kao izuzetno opasni izvori zaraze danas plivaju po njivama u očekivanju sudskog raspleta i spora između opština Inđija i Stara Pazova s jedne strane i izvođača radova preduzeća "Planum" oko toga ko je stvarni krivac za izmenu prvobitnog plana. Višegodišnjem sudskom procesu ni posle pet godina kraj se ne nazire i dok političari i izvođač radova "peru ruke", građani strepe od zaraze.

      - Ništa "ne stavljamo pod tepih". Za problem znamo i svakim danom pokušavamo "da pohvatamo konce" - uverava Kovačević. - Za njegovo rešavanje u ovom trenutku sami nismo sposobni. Jer mi jednostavno novca za sanaciju nemamo, prenose Novosti.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)