VojvodinaCafe - Besplatan pregled na rak grlića materice u Zrenjaninu
 • Besplatan pregled na rak grlića materice

  U naredne tri godine u Zrenjaninu će godišnje 11.700 žena moći da se uradi kontrolni pregled na rak grlića materice, za šta je na današnjoj sednici Gradskog veća odlučeno da se obezbedi 756.869 dinara iz gradskog budžeta. Član Veća zadužen za zdravstvo Boban Đukanović rekao je za agenciju Beta da je lokalna samouprava prihvatila plan i program razvoja zdravstvene zaštite koji predviđa skrining testovi za sve vrste karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva.  "Mislimo da je to pravi put i način razvoja zdravstvene zaštite. Za početak smo se opredelili za skrining test karcinoma materice jer je karcinom grlića materice na drugom mestu po statističkim podacima na našoj teritoriji", rekao je Član Veća zadužen za zdravstvo Boban Đukanović.

  Prema podacima Registra za rak Srednjobanatskog okruga u periodu od 2003. do 2010. godine, od raka grlića materice obolelo je 255, a umrlo 68 žena.

  Đukanović je istakao da će za skrining biti izdvojena minimalna finansijska sredstva u odnosu na ona potrebna za lečenje karcionoma grlića materice.

  Skrining će se obavljati u zrenjaninskog Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov" koji je poslao molbu Gradskom veću za sufinansiranje kontrolnih pregleda.

  Načelnica odeljenja za finansije Žana Šahović kazala je da se na ime na ime troškova sprovođenja skrininga karcinoma grlića materice u toj zdravstvenoj ustanovi iz gradskog budžeta može isplatiti 756.869 dinara.

  Članica Gradskog veća Zlatana Ankić ocenila je da donošenje ove odluke pokazuje brigu lokalne samouprave prema ženama na teritoriji grada i pozvala žene iz Zrenjanina i okolnih neseljenih mesta da se jave svojim lekarima i interesuju za mogućnost pregleda i na taj način značajno unaprede svoje zdravlje.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali