VojvodinaCafe - 13 poginulih za 12 godina na pružnim prelazima
 • 13 poginulih za 12 godina na pružnim prelazima

  Na prugama u Novom Sadu i okolini postoji 260 putnih prelaza i svi su, tvrde u "Železnicama Srbije", obezbeđeni. U ovom preduzeću ističu da neobezbeđenih prelaza jednostavno nema, a takozvane "divlje" nisu oni izgradili i napravili, pa vozači drumskih vozila na sopstveni rizik prelaze na tim mestima. To je, sigurno, jedan od razloga što su se na ovim pružnim prelazima od 2001. do 2013. godine dogodile 62 nesreće, u kojima je poginulo 13, a povređeno 15 osoba.  - Nijednom do sada, u proteklih 12 godina, međutim, "Železnice Srbije" nisu bile krive, ni odgovorne za nesreće - ističu u ovom preduzeću. - Čak polovina nesreća dogodila se na prelazima sa branicima, i polubranicima i svetlosnom signalizacijom. U svim dosadašnjim nesrećama na pružnim prelazima bili su krivi vozači drumskih vozila.

  Automatskim uređajima sa polubranicima obezbeđeno je 19, poluatomatski i mehanički, odnosno, oni kojima se rukuje ručno na licu mesta, postoje na 43 putna prelaza, dok je 198 prelaza obeleženo signalizacijom - znakom "stop" i "Andrejinim krstom".

  - Propisano je da se automatskim uređajem moraju opremiti mesta ukrštanja magistralne železničke pruge sa magistralnim, odnosno, regionalnim putevima, magistralne železničke pruge i puta na kojoj je najveća dozvoljena brzina veća od 120 kilometara na sat, i ostalih pruga sa putevima na kojima je u toku 24 sata gustina saobraćaja veća od 5.000 vozila - navodi Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra u "Železnicama Srbije".

  Prema statističkim podacima "Železnice", gotovo stopostotno, vanredni događaji na prelazima, na čitavoj teritoriji srpskih železnica, nastaju zbog propusta, nepažnje, nepoštovanja saobraćajne signalizacije, ali i bahatog i neodgovarajućeg ponašanja učesnika u drumskom saobraćaju.

  - Vozači drumskih vozila ili uopšte ne gledaju i ne osmatraju prugu prilikom prelaska, upuštajući se u rizična i opasna kretanja - predočavaju u "Železnicama Srbije".

  - Ne poštuju u dovoljnoj meri svetlosnu signalizaciju, te prelaze preko pruge iako je uređaj za obezbeđenje saobraćaja već uključen. Neretko se dešava da se automobili zaglavljuju u kolosek, ili slete s kolovoza u zonu pruge.

  Na pružnom prelazu u Veterniku 7. jula, jedna osoba je poginula, a tri su povređene kada je putnički voz udario u automobil. Na ovom prelazu postoji znak "stop" i "Andrejin krst".
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali