VojvodinaCafe - Festival uličnih svirača od 5.do 7. septembra
 • Festival uličnih svirača od 5. do 7. septembra

  Po običaju koji u kontinuitetu traje od 2000. godine, Novosađane i njihove goste krajem leta očekuje Festival uličnih svirača, koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne i domaće scene. Njima je ulično sviranje i nastupanje na trgovima stil života, ali i priznata umetnost koja ima svoje festivale i druge načine ispoljavanja širom sveta. Festival uličnih svirača je manifestacija internacionalnog karaktera koja okuplja umetnike iz celog sveta.  Održava se svake godine, u septembru u Novom Sadu i jedini je festival ovog tipa u Srbiji. Festival okuplja u najvećoj meri muzičare, ali i plesače, pozorišne trupe, performere, akrobate i predstavlja veliku umetničku radionicu na otvorenom, gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Programi u okviru Festivala uličnih svirača dešavaju se istovremeno na nekoliko lokacija. Na ukupno 10 bina u strogom centru grada kao i izvan bina na samim ulicama, u toku 3 dana Festivala nastupi preko 150 umetnika iz zemlje i inostranstva. Osnovna ideja Festivala uličnih svirača je da tokom 3 dana njegovog trajanja najširi broj ljudi oseti da pripada jednoj kulturnoj sredini koja neguje kreativno mišljenje i slobodu izražavanja.

  Jedanaest umetničkih trupa iz raznih delova Srbije i regiona izabrano je na konkursu za nastup na Festivalu uličnih svirača, koji će ove godine biti održan 13. put u Novom Sadu od 5. do 7. septembra. Umetnici različitih profila, uglavnom muzički sastavi, pobedili su u konkurenciji više od 100 prijavljenih programa, i naći će se u zvaničnom programu Festivala, zajedno sa internacionalnom selekcijom izvođača iz čitavog sveta.

  U Novom Sadu će, na Festivalu uličnih svirača, tako nastupiti niški kantautor Mark Rainey, njegovi sugrađani iz rep-benda Stereo banana, zatim i beogradski muzičari, hor i orkestar Horkestar, te urbani šansonjeri iz sastava Verglspiel, uz bluz-rok bend Cockblockers iz Kragujevca. Gosti Festivala iz regiona biće čovek-orkestar iz Zagreba, kontrabasista Davor Peršić, kao i rege bend Jah Balebaroshi iz Prijedora (BiH). Lokalnu, novosadsku scenu, reprezentovaće cirkuski scenski performans „Ludifiko“ autorke Mire Bebe Dobrković, kao i bendovi Gravy Tune, Uvertira i Plavi ptičić.

  Novosađane tokom trodnevnog programa u starom jezgru grada očekuje i niz drugih dešavanja, poput velikog uličnog spektakla modernog plesa, u kome će učestvovati brojne grupe iz Novog Sada. Uobičajenu stranu selekciju programa činiće najzanimljiviji umetnici sa aktuelne evropske i svetske scene uličnog sviranja i performansa.

  Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, uz pomoć Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, ambasade SAD u Beogradu i Naftne industrije Srbije.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali