VojvodinaCafe - Cinema City 2013 krajem avgusta u Novom Sadu
 • Cinema City 2013 krajem avgusta u Novom Sadu

  Šesti filmski festival Sinema siti biće održan od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu, uprkos neizvesnoj situaciji u vezi sa finansijskom podrškom, najavili su danas organizatori te međunarodne manifestacije. Na programu je više od 130 ostvarenja svrstanih u 11 selekcija. Biće predstavljeni najnoviji naslovi domaće kinematografije u selekciji „Nacionalna klasa“, zatim izuzetni filmovi svetske produkcije, kao i kvalitetni filmovi mladih autora čiji budžet ne prelazi 10.000 dolara.  Projekcije će se održavati na čak deset lokacija, među kojima su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Galerija Matice Srpske, Akademija umetnosti, bioskop „Arena sinepleks“, dva otvorena prostora – Arena 3D Open Air i Amstel Open Air…

  Festival će otvoriti premijera mađarskog filma „Final Cut: Ladies and Gentelmen“ reditelja Đerđa Palfija, koji je prikazan u Kanu i dobio odlične kritike.

  To izuzetno ostvarenje sastoji se od kadrova iz 450 svetskih filmskih klasika i predstavlja svojevrstan odgovor reditelja i kritiku mađarske vlasti zbog odsustva finansijske i svake druge podrške filmskim stvaraocima.

  Selekcija „Egzit point“, u izboru kritičarke Dubravke Lakić, donosi pregled najboljih filmova svetske festivalske scene, dela zapažena u Berlinu, Kanu, Roterdamu…

  Selekcija „Hungry Days“ obuhvata prvi ili drugi film mladih autora koji su postigli uspehe i bili primećeni na svetski značajnim festivalima, a selektor je reditelj Stefan Ivančić.

  Nova selekcija „Fresh Danube Films“, koju je podržala Evropska kulturna fondacija iz Holandije, prikazaće filmove autora dunavskog regiona.

  Popularna selekcija „Up To 10.000 Bucks“ donosi filmove snimljene sa budžetom manjim od 10.000 dolara.

  Selekcija „Film It Loud“ predstavlja izbor Tonija Šarića, direktora festivala muzičko-dokumentarnog filma DORF iz Vinkovaca (Hrvatska).

  Projekat je podržao IPA Crossborder program, koji sufinansira Evropska unija. U okviru tve selekcije publika će moći da vidi savremena ostvarenja hrvatske kinematografije.

  „Respect to…“, posvećen velikanima čija su ostvarenja bitno uticala na istoriju kinematografije, ove godine posvećen je izraelskom reditelju Eranu Riklisu, koji će biti i gost Sinema sitija.

  Selekcija „Planet Rock“ donosi neka od najboljih filmskih muzičkih ostvarenja, ali i filmove koji neguju drugačiji životni stil i vrednosti prikazujući savremenu umetnost u različitim formama.

  Nova selekcija [email protected] predstaviće neke od najzapaženijih ostvarenja prikazanih na beogradskom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma Beldoks.

  U okviru „Special Screenings“ selekcije biće prikazani filmovi koji se tematski i idejno izdvajaju od ostalih selekcija, dok „CC shorts“ predstavlja kratkometražne nagrađivane filmove, u izboru Petra Protića.

  Ljubiteljima filma i mladim filmskim profesionalcima interesantan će biti „Cinema City Campus“ – edukativna filmska platforma koja će ugostiti neke od najveštijih predavača i omogućiti da se kreativne ideje pretoče u stvarnost, najavljuju organizatori festivala u Novom Sadu.

  Cena ulaznica je 150 dinara za sve projekcije, osim za 3D filmove (350 dinara), a na lokaciji Park Open Air ulaz je besplatan.

  Sinema siti je u proteklih pet godina posetilo više od 350.000 ljudi, a prikazano je više od 600 filmova.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali