VojvodinaCafe - Hirurški zahvat na hrastu starom 400 godina
    • Hirurški zahvat na hrastu starom 400 godina

      Hrast lužnjak, star oko 400 godina, koji se nalazi na obali Tise u mestu Kumane kraj Novog Bečeja, teško je oštećen u nevremenu zbog čega će nad njim morati da bude urađen svojevstan hirurški zahvat, saopštila je Opština Novi Bečej. Taj hrast koji je spomenik prirode pod zaštitom države, visok je oko 40 metara - kao zgrada od 10 spratova, i ima obim stabla od 7,3 metra.



      Kako se navodi u saopštenju, životni vek takvog stabla je oko 2.000 godina, ali, pošto ga je udar groma oštetio, nužna je intervencija da ne bi uginuo.

      Predsednik Saveta Mesne zajednice Kumane Stevan Cucin rekao je da su Mesna zajednica i Društvo ekologa "Stari hrast" konkurisali kod Naftne industrije Srbije za sredstva kojim bi uredili prostor oko starog hrasta i sanirali ga i za to dobili 320.000 dinara.

      "Ove godine ćemo završiti projekat po uslovima Zavoda za zaštitu prirode, a samu sanaciju ćemo započeti početkom sledeće godine", rekao je Cucin, piše u saopštenju u kojem se navodi da će već ove godine početi uređenje prostora oko hrasta.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)