VojvodinaCafe - Stranci će biti vlasnici prvoklasne zemlje
 • Stranci će biti vlasnici prvoklasne zemlje

  Prema odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je, ratifikacijom u parlamentu Litvanije u junu ove godine, praktično stupio na snagu, Srbija će do 2017. morati da izmeni svoje zakone i omogući da stranci slobodno mogu da kupuju njene oranice. Stranci su, uprkos zakonskim ograničenjima, na mala vrata već ušli na srpske njive i, prema istraživanju "Večernjih novosti", u Vojvodini poseduju najmanje 23.850 hektara najbolje zemlje.  Predsednik Udruženja malih akcionara "Obruč" Nenad Ilić navodi da su samo u opštini Odžaci, dve kompanije, irski "Baltik properti investmen limitid" i hrvatska "Žito grupa" iz Osijeka, vlasnici 7.300 prvoklasnih hektara.

  Ilić ističe da je reč je o preduzećima "Vojvodina" iz Bačkog Brestovca, "Miletić" iz Srpskog Miletića i "Ratkovo" iz Ratkova. Prva dva su vlasništvo Iraca, a treće Hrvata.

  "Večernje novosti" saznaju da je u sva tri slučaja primenjen identičan princip - prethodno ih je, na aukciji koju je organizovala Republička agencija za privatizaciju, 2003. godine kupio lokalni tajkun Borislav Lilić, da bi ih, četiri godine kasnije, uz posredovanje somborskog "Agri biznis partnera", preprodao sadašnjim vlasnicima.

  "On je, prethodno, uz pomoć lokalnog katastra nepokretnosti, zemlju ekspresno uknjižio na svoje ime, i to je bila ključna tačka cele "operacije", dodaje Ilić.

  "Sličan princip primenjivan je i u drugim sredinama, s tim što su tadašnje više instance vlasti, od pokrajinskih do republičkih, pritiskale lokalne katastre da uknjižbu obave što pre, čak i kada je reč o zadružnoj zemlji, čija privatizacija apsolutno nije bila moguća", objašnjava Ilić za "Novosti"

  Na sličan način u posed naših oranica su, tokom prethodnih desetak godina, ušle i kompanije iz Hrvatske, Mađarske, pa čak, doduše posredno, i iz SAD, saznaje ovaj list.

  "Novosti" pišu i da je 2007. godine jedan od vlasnika poznatog gazdinstva "Krivaja", iz istoimenog mesta nadomak Bačke Topole, bio beogradski "BG rent", osnovan kapitalom američke kompanije "Alter market" sa sedištem u Delaveru. U transakcijama, "Krivaja" je, međutim, kao i gazdinstva u Bajši i Čonoplji, pripala mađarskoj kompaniji CBA.

  "Zanimljivo je da su sva ta preduzeća prethodno dovedena u stečaj i da ih je, pre prodaje, vodio isti stečajni upravnik", kaže za "Novosti" Slobodan Pešut, predsednik Udruženja malih akcionara "Krivaje".

  "Danas je direktor svih preduzeća mađarski državljanin, a sedište im se svako malo seli i odnedavno je u Bačkoj Topoli", dodaje Pešut.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali