VojvodinaCafe - Deo kanala DTD toliko čist, da se voda može piti
 • Deo kanala DTD toliko čist, da se voda može piti

  Voda u kanalu DTD, deonica Bogojevo - Bečej nikada nije bila čistija i bez ikakvih posledica može i da ugasi žeđ. Ovo tvrde radnici „Voda Vojvodine“ sa plovnog begera „Tamiš„ koji su svakodnevno na kanalu, a potkrepljuju analizama kanalske vode koje se svakodnevno obavezno rade. Branko Ćetković, šef radilišta „Voda Vojvodine“ u blizini Odžaka, kaže da prirodni procesi izvanredno funkcionišu.  Dodaje i da se priroda brine o sebi, ali i kudi čestu nebrigu, jer njegova ekipa, osim prirodnog mulja i peska, iz vode izvadi na desetina tona metalnog, plastičnog i drugog otpada.

  I golim okom se može zapaziti da voda koja iz Dunava stiže u kanale odavno nije bila tako bistra i čista. Lađari sa „Tamiša“ kažu da je njihovo višedecenijsko iskustvo takvo, da se sigurno poklapaju nalazi laboratorija i njihovo zapažanje kad u vodi buja živi svet.

  - Kanal je pun ribe, zmija i rakova i tome svaki ljubitelj prirode može samo da se raduje. Kad vidiš šarana da je krepak i živahan, odmah znaš da mu je lepo dok je u vodi - kaže lađar iz Apatina Milovan Ilić.

  Njegov šef Ćetković kaže da je kanal od Bogojeva do Bečeja najčistiji u Vojvodini i da na to utiče i veliki protok vode ovoga proleća i leta, ali i mere na zaštiti voda od industrijskih zagađivača. Tako je poznato da iz kanala uzima vodu za svoje pogone Hemijska industrija „Hipol“ iz Odžaka, ali da je nazad vrati još čistiju.

  - Nažalost, individualno još ne živimo u skladu sa prirodom, a o tome mi možemo da posvedočimo. Osim stotina hiljada tona peska, mulja, drva i drugog prirodnog materijala, mi svakodnevno vadimo iz kanala metalni i plastični otpad, vreće, folije, čak i bicikle i školjke automobila, i za to trošimo energiju - upozorava Ćetković, apelujući na građane i firme da harmonija s prirodnom okolinom bude još veća.

  „Vode Vojvodine“ raspolažu sa tri savremena bagera, „refulera“ holandske proizvodnje, koji rade na principu usisavanja, a materijale koje bacaju nesavesni žitelji nije moguće izvaditi na taj način.

  - Takav otpad nije samo ružno videti kao svedočanstvo o našim ružnim i štetnim navikama, nego on povećava složenost čišćenja kanala i ekonomski poskupljuje posao i nama i državi - ocenio je Ćetković, a prenose Novosti.
  Komentara 1 komentar
  1. Avatar od slavkos
   slavkos -
   a jedan deo toliko prljav (deo kroz Vrbas) da ne može ni da se gleda u njega!!
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali