VojvodinaCafe - Dostava knjiga na kućnu adresu u Novom Sadu
 • Dostava knjiga na kućnu adresu u Novom Sadu

  Novosađani koji su iz nekog razloga onemogućeni da dođu u biblioteke u gradu i uzmu željenu knjigu, ne ostaju uskraćeni za omiljeno štivo i čitanje. Gradska biblioteka je ponudila besplatan servis - dostavu knjiga na kućnu adresu. Za vrlo kratko vreme, otkako je uveden, ubeleženo je 130 korisnika. Mobilni tim od 12 volontera, svakog ponedeljka, sugrađanima odnosi tražene knjige.  - Osnovni cilj projekta je da knjiga bude dostupna svima - objašnjava Jelena Kalajdžija, bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. - Ovo nije ništa novo, postojalo je i ranije, a mi smo nastavili tradiciju negovanja kulture.

  Besplatan servis Gradske biblioteke, namenjen je, objašnjava naša sagovornica, starijim osobama sa smanjenom mogućnošću kretanja, težim hroničnim bolesnicima, osobama sa invaliditetom, trudnicama, porodiljama, rekonvalescentima i svima koji žele da čitaju, a otežan im je dolazak u biblioteku.

  - Ponedeljak je dan kad volonteri, različitih profesija, izlaze na teren i građanima odnose poručene knjige - kaže Kalajdžija. - Preko cele nedelje, sugrađani nas zovu i prijavljuju koju knjigu bi voleli da pročitaju. Pedantno beležimo sve, a onda ih raznosimo po gradu.

  Među korisnicima ovog servisa ima mlađih i starijih sugrađana, profesora u penziji, koji želeći da i dalje budu u tokovima i dešavanjima u „njihovoj“ oblasti, traže stručnu literaturu. Novosađani su pokazali veliko interesovanje za nagrađene pisce, posebno one koje su dobile nagradu NIN-a, kao što je Aleksandar Gatalica, a na prvom mestu je ubedljivo Vladimir Pištalo.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali