VojvodinaCafe - Uklanjanje skele donelo nepotrebne kilometre
    • Uklanjanje skele donelo nepotrebne kilometre

      Meštani Bača i susednog Vukovara već dva meseca ne koriste skelu na Dunavu, pomoću koje je put iz Srbije u Hrvatsku bio kraći. Uspostavljene veze između stanovnika ove dve pogranične opštine dovedene su u pitanje, jer su umesto prelaska jednog kilometra preko reke, usmereni na daleko duži put preko zvaničnog graničnog prelaza Bogojevo, uz obaveznu kontrolu pasoša i strože mere prelaska državne granice.



      Život u Vajskoj, selu u opštini Bač povezan je sa Vukovarom još iz vremena kada ih nije delila granica jer su pripadali istoj državi. Od otvaranja skele na Dunavu pre svega nekoliko godina, komšijska saradnja je nakon višegodišnje pauze nastavljena, ali je pre dva meseca obustavljena novim zakonskim propisima.

      Skela koja je povezivala Bač i Vukovar i koja je bila najvažnija saobraćajna spona između Srbije i Hrvatske na ovim prostorima prestala je sa radom 1. jula. Lokalno stanovništvo sa obe strane Dunava sada je usmereno na granični prelaz Bogojevo, koji odavde udaljen oko 70 kilometara.

      Da administrativne mere nisu morale biti toliko drastične, potvrđuju primeri sličnih malograničnih prelaza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naglašava Ognjen Marković predsednik opštine Bač.

      Prema zvaničnim najavama, sastanak predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske, na kom će se rešavati pitanje vukovarske skele zakazan je za 11. septembar u Zagrebu, a dok do raspleta ne dođe, meštanima pograničnog pojasa preostaje da u iščekivanju skele, pre polaska na put dobro preračunavaju troškove.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)