VojvodinaCafe - Vojvođani piju vodu sa previše arsena
 • Vojvođani piju vodu sa previše arsena

  Više od 40 odsto stanovništva Vojvodine snabdeva se vodom koja sadrži veću koncentraciju arsena od dozvoljene, rečeno je na konferenciji "Kvalitet voda" na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Na području Bačke i Banata, oko 800.000 stanovnika, snabdeva sa vodom koja sadrži više od 10 mikrograma arsena po litru. Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, ona sme da sadrži do 10 mikrograma arsena, rečeno je na konferenciji.  U većini slučajeva koncentracija arsena u vodi za piće se kreće od 50 do 100 mikrograma po litru, ali ima i opština kao što je Zrenjanin gde se koncentracija arsena u vodi za piće kreće od 150 do 250 mikrograma po litru.

  Istaknuto je da većina vodovoda u Vojvodini, sem subotičkog, ne poseduje tehnologije za uklanjanje arsena iz podzemnih voda, te je sadržaj arsena u vodi za piće na većem delu Vojvodine iznad dozvoljenog.

  Centralne teme ovogodišnje konferencije su "Kvalitet resursa vode za piće sa posebnim osvrtom na sistem voda/sediment", "Problemi i rešenja u vodosnabdevanju i obradi otpadnih tokova sa postrojenja za pripremu vode za piće", "Analiza vode za piće, prirodnih i otpadnih voda".
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali