VojvodinaCafe - Počela gradnja vetroparka u Plandištu
 • Počela gradnja vetroparka u Plandištu

  U Opštini Plandište Naftna Industrija Srbije (NIS) počela je izgradnju prvog vetroparka u Srbiji "Plandište" u koju će, prema rečima generalnog direktora NIS-a, Kirila Kravčenka, biti uloženo 160 miliona evra. Radove na izgradnji otvorili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i Kravčenko, koji je rekao da će se realizacijom projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Elektrovind, u kome NIS ima 50 odsto vlasničkog udela, dok je ostatak u vlasništvu privatnih investitora.  Posao Vlade Srbije jeste da omogući i pomogne svaku zdravu investiciju koja donosi profit i zapošljava gradjane Srbije i tim putem će nastaviti i dalje, izjavio je vicepremijer Aleksandar Vučić. On je pozvao Naftnu industriju Srbije i njene partnere da nastave posao koji su započeli. Iz Plandišta izveštava Vesna Iskrin.

  Prema rečima Kravčenka, u planu je da taj projekat bude završen za 12 meseci.

  On je najavio da obim finansijskih sredstava koje ulaže NIS neće biti veći od 23 miliona evra, a da je u planu da se ostatak sume obezbedi iz sredstava koja će uložiti partneri na projektu, kao i iz kreditnih resursa.

  Kravčenko je ocenio da je Srbija dobra zemlja za ulaganje i najavio nove investicione projekte.

  U novom vetroparku planirana je izgradnja 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata, a električnu energiju proizvedenu u vetroparku otkupljivaće EPS.

  U procesu izgradnje vetroparka Plandište biće zaposleno 300 ljudi.

  Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik opštine Plandište Milan Selaković potpisali su poruku stavljenu u vremensku kapsulu položenu u temelj trafostanice.

  U poruci se navodi da je projekat započet sa ciljem da se unapredi energetski sektor Srbije, radi poboljšanja infrastrukture i otvaranja novih radnih mesta kao i poboljšanja nivoa energetske stabilnosti zemlje.

  Otvaranju prvog vetroparka u Srbiji prisustvovali su ministarka energetike Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i suvlasnik kompanije NIS Energovind, Goran Novaković.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali