VojvodinaCafe - Otvoren centar za prevenciju raka u Somboru
    • Centar za prevenciju raka u Somboru

      Centar "Zdravka" Društva za borbu protiv raka Sombor počeo je sa radom 18. septembra, samo dan nakon njegovog svečanog otvaranja. Akcija "Zdravka", koja traje već deset godina, i dalje će živeti u selima, za sve one koji nisu u mogućnosti da putuju do grada, stručnjaci će dolaziti u njihovo okruženje, a u centru "Zdravka" odvijaće se aktivnosti namenjene obolelima koji žive u gradu, najpre namenjene ženama koje rade po ceo dan i ne stižu do lekara, a treba im neka pomoć ili savet.



      "Moj san je počeo 2010. godine kada sam u grupi stručnjaka iz Srbije provela tri nedelje u Kaliforniji u programu "Zdravlje žene". Imala sam prilike da čujem kako se sprovodi rehabilitacija i kako se pruža psihosocijalna podrška lečenima od raka i uopšte čitavim porodicama koje mnogo trpe kada neki član oboli od raka. Videla sam tada da je pacijent aktivan partner u lečenju, što znači da su pacijent i zdravstveni radnik sa jedne strane i žele da pobede bolest koja je sa druge strane. Meni se činilo da to nije skupo, da je moguće i da će rezultati biti bolji", istakla je na otvaranju centra "Zdravka" predsednica Društva za borbu protiv raka Đerđi Šarić.

      Predstavnik američke ambasade u Beogradu, Dru Giblin, kazao je na otvaranju da SAD podržavaju mnoge projekte u Srbiji zarad bolje budućnosti zemlje, a da su posebno zadovoljni kada pojedinci koji su bili na edukaciji u Americi stečena znanja i iskustva prenesu kroz različite aktivnosti i u svom okruženju.

      Centar "Zdravka" (Filipa Kljajića 11) radiće dvokratno od 10 do 13 i od 17 do 19 sati a biće "desna ruka instituciji".

      Veliki broj prijatelja Društva, saradnika, sponzora odazvao se pozivu da svojim prisustvom uveliča jedan ovakav po Sombor i njegove građane značajan događaj.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      8-6 (rezultat upiši slovima)