VojvodinaCafe - Još 85 miliona za pozorište u Subotici
 • Još 85 miliona za pozorište u Subotici

  Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine obezbedio je još 85 miliona dinara za završetak radova na izgradnji starog, zaštićenog dela zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Kako je Tanjugu izjavio gradonačelnik Subotice Modest Dulić, ovim je ispunjeno obećanje čelnika Fonda da će u ovoj godini biti obezbeđeno 150 miliona dinara za radove na pozorištu.  "Tim sredstvima prvi put ćemo materijalizovati i građevinski zaokružiti jednu celinu. To znači da će stari, zaštićeni deo biti zakrovljen, potpuno završen, biće završena i fasada, a verujem da ćemo tim sredstvima delom staviti i u funkciju ovaj objekat", naglasio je Dulić.

  On je dodao da će sledeće nedelje biti održan sastanak sa ministrom kulture Ivanom Tasovcem, na kojem će ga upoznati sa obavezom Republike Srbije, kao jednog od potpisnika ugovora o izgradnji pozorišta, da finansira deo projekta.

  Dulić je dodao da je trenutna faza gradnje, koju takođe finansira Fond sa 70 miliona dinara, "svesno prolongirana" kako bi gradilište ostalo aktivno do završetka postupka izbora izvođača radova, za koji se nada da će biti okončan do kraja godine.

  "Završetkom starog dela do polovine sledeće godine, a zatim i njegovim oživljavanjem ćemo delimično vratiti izgled centru grada, i poslati još jednom jasnu poruku da ne odustajemo od finalizacije ovog projekta", rekao je Dulić.

  Zgrada Narodnog pozorišta u Subotici, stara 150 godina, srušena je 2007. godine uprkos protivljenju velikog broja arhitekata, UNESCO-a i peticije koju je potpisalo 5.000 Subotičana.

  Ugovor o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta prethodno su potpisali tadašnji gradonačelnik Subotice Geza Kučera, tadašnji ministar kulture Dragan Kojadinović i predsednik tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

  Dolaskom svetske ekonomske krize 2008. godine radovi su usporeni, da bi pre dve godine bili potpuno obustavljeni.

  Posle dvogodišnje pauze, radovi su nastavljeni sredinom aprila ove godine na starom, zaštićenom delu zgrade, a finansira ih Vlada Vojvodine, preko Fonda za kapitalna ulaganja sa 70 miliona dinara.

  Istovremeno je započeta revizija glavnog projekta izgradnje, kako bi se ona “uklopila” u deset miliona evra, koliko je procenjeno da se može obezbediti za završetak radova

  Zgrada Narodnog pozorišta nalazi se u centru Subotice i podignuta je 1854. godine, prema projektu Janoša Škultelija.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali