VojvodinaCafe - Zrenjaninci na flaširanu vodu troše 20.000 evra dnevno
 • Zrenjanince flaširana voda košta 20.000 € dnevno

  Stanovnici Zrenjanina na flaširanu vodu dnevno troše 20.000 evra, jer vlast ne rešava problem sa snabevanjem pijaćom vodom, izjavio je danas predsednik Gradskog odbora opozicione Demokratske stranke (DS) Bratislav Tomić. On je na konferenciji za novinare rekao da to znaci za Zrenjaninci godišnje na flasiranu vodu troše i do 28 miliona evra, podsećajući da je od 2004. godine zabranjeno da se pije voda iz gradskog vodovoda.  Tomić je dodao da je izgradnja fabrike vode u Zrenjaninu bila jedna od aktuelnih tema na prošlonedeljnom skupštinskom zasedanju, a gradska uprava odlučila je da se raskine ugovor sa nemačkom firmom Vasertehnik, koja je trebalo da gradi fabriku, i da državni revizor proveri dosadašnju tendersku dokumentaciju.

  "Uz sve to, gradonačelnik Ivan Bošnjak obavestio je građane da će taj raskid ugovora koštati grad 35.000 evra, ali nije precizirao na koji način će taj manjak u budžetu biti nadoknađen, tačnije, nije rekao da će to koštati građane Zrenjanina, i da će oni zarad toga plaćati skuplje komunalije, struju, gas", rekao je Tomić.

  Vladimir Milošev, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Zrenjanina, izjavio je da ideja o izgradnji postrojenja datira još s početka osamdesetih godina, i umesto da, kako je rekao, sada bude realizovana, "gradska vlast kao da je rešila da građanima Zrenjanina uskrati jednu od najvećih investicija".

  On je takođe ukazao da će posledice "neodgovornog i bahatog odlučivanja vladajuće koalicije isključivo i direktno osetiti građani", koji će na rešavanje jednog od najvažnijih gradskih problema, čekati još ko zna koliko.

  Na poslednjoj sednici Skupštine grada, održanoj u petak, odbornici su raspravljali o Informaciji preduzeća Vodovod i kanalizacija Zrenjanin o sprovedenim postupcima javne nabavke za izgradnju, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu i načinu izbora ponuđača, Vasertehnika.

  Opozicija je kritikovala vlast što ne uspeva da reši višegodišnji problem pijaće vode u Zrenjaninu i želi da raskine ugovor o izgradnji fabrike vode, dok su odbornici vladajuće koalicije iznosili mišljenje o manjkavosti ugovora, sklopljenog od strane prethodne vlasti, njegovoj nedorečenosti i neizvodljivosti, uz obostrane konstatacije da je gradu i njegovim stanovnicima potrebna fabrika vode.

  Većinom je ipak usvojen zaključak o prihvatanju te Informacije, uz dopune koje je predložio gradonačelnik Bošnjak - da se pozove revizorska institucija za proveru dosadašnjih aktivnosti i pristupi izradi odgovarajuće Studije izvodljivosti, koja bi konačno dovela do najboljih i najcelishodnijih rešenja za problem snabdevanja grada pijaćom vodom.

  Ugovor sa Vasertehnikom potpisan je aprila prošle godine i kako je bilo predviđeno, celokupan posao trebalo je da bude završen u roku od tri godine, a onda bi Vasertehnik, zajedno sa preduzećem Vodovod i kanalizacija, narednih 15 godina brinuo o snabdevanju Zrenjanina kvalitetnom vodom za piće, uz godišnju preradu i isporuku 6,5 miliona kubika, odnosno do 300 litara u sekundi.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali